Conform lui Adrian Oroș, cultivatorii de ardei, castraveți, tomate, varză și vinete din spații protejate vor primi din partea statului 2.000 de euro/1.000 metri pătrați. Suma totală alocată pentru susținerea legumelor în spații protejate este de 150 de milioane de lei.

Adrian Oroș a precizat marți, 23 martie, într-o conferință de presă că astfel programul de sprijin ,,Tomata” , ce s-a derulat pe o perioadă de patru ani nu mai putea continua în acest mod.

„Am spus că fostul program „Tomata”, care s-a derulat pe o perioadă de patru ani, nu va mai continua aşa. Am spus şi care sunt motivele: sumele foarte mari alocate şi efectul aşteptat care nu a mai venit.

Modul că a fost fraudat destul de grosolan. Ca să mă exprim aşa. Faptul că foarte mulţi legumicultori au cerut ca programul să fie extins la legume în spaţii protejate, nu doar la o legumă. Astfel legumicultorii să aibă posibilitatea să cultive legumele care sunt cerute pe piaţă. De aceea am venit cu acest program. Acest ajutor de minimum pentru susţinerea legumelor în spaţii protejate”, a precizat ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii: ajutor de 2.000 de euro pentru legumicultori

Oroș a mai precizat că proiectul este în curs de definitivare, iar cultivatorii de legume vor primi minim 2.000 de euro pe o mie de metri pătrați.

,,Acum proiectul de HG este în curs de definitivare. În consultare cu mediul asociativ din legumicultură. Se acordă pentru mai multe legume: ardei, castraveţi, tomate varza alba şi roşie şi vinete. Se acordă maximum 2.000 de euro pe o mie de metri pătraţi pe beneficiar pe an”, a precizat ministrul Agriculturii.

De asemenea, ministrul Agriculturii a precizat că în cazul în care suma pentru acest program va fi depășită, se va reduce proporțional la toți beneficiarii eligibili, informează Agerpres.

„Avem un plafon de 150 de milioane de lei. Dacă valoarea alocată este depăşită cuatumul se reduce proporţional, această sumă se repartizează la toţi beneficiarii eligibili.

Schema se va derula prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) ca să fie mai uşor verificabilă şi monitorizabilă. Controalele se vor face de către comisii mixte APIA şi Direcţiile Agricole Judeţene”, a conchis Adrian Oros.