Un parlamentar din România se poate lăuda cu un nivel de trai asemănător cu demnitarii din țările din Vest. Aleșii poporului dispun, lunar, de aproape 10.000 de euro. Evident, sub formă de indemnizație și sume forfetare.

Pe 17 februarie, coaliția de guvernare a decis eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Legea a fost promulgată de către președintele României, Klaus Iohannis. Aceasta decizie de reducere a beneficiilor parlamentarilor reprezintă doar 1,38 % din sumele plătite pentru pensiile speciale în plată.

Până în acest moment peste 800 de parlamentari au încasat pensii speciale în valoare de 53 de milioane de lei anual, informează Europa Liberă.

Orice pensie parlamentară diferă în funcție de numărul de mandate și funcția deținută. Cea mai mare pensie ajunge la 12.000 de lei.

Cât ,,investește” statul român într-un parlamentar?

Conform lui Iulian Bulai, deputat USR, un parlamentar, pe lângă indemnizația lunară, se bucură și de alte beneficii.

„Un parlamentar primește în mână la sfârșitul lunii 10.500 de lei (circa 2000 euro n.r.). Cei care sunt în Biroul Permanent sau conduc comisii parlamentare permanente mai primesc în plus 1.000 de lei în plus față de suma de bază.

La salariul net de bază de 10.500 de lei se adaugă suma forfetară sau diurna pentru ședere în București pe zi de 260 de lei pentru zilele de lucru în Parlament”, a precizat pentru Europa Liberă, Iulian Bulai.

Bani de chirie dacă nu e din capitală

Totodată, orice parlamentar ce nu are o proprietate în București primește o sumă forfetară de 4.400 de lei pentru chirie. La această sumă se adaugă suma de 1.400 de lei pentru deplasarea lunară.

De fiecare dată când un demnitar face un drum din București în circumscripție, alesul poporului poate alege să meargă cu autoturismul personal și se acoperiă numărul de kilometri. Totodată, el poate opta și pentru CFR prin prezentarea unui carnețel de tren ce-i permite călătoria în circumscripție și în țară.

De asemenea, demnitarii au dreptul la un transport dus-întors o dată pe săptămână cu avionul la cel mai apropiat aeroport din circumscripția în care a fost ales.

25.000 de lei pentru cheltuielile cabinetului parlamentar

Cabinetul oricărui parlamentar se mai bucură de o sumă de 25.000 de lei, din care se plătește personalul, chiria și facturile.

,,Toți acești bani se folosesc în chestiunea strictă de organizare. De asemenea, de amenajare și funcționare a cabinetului parlamentar ca instituție, nu ca spațiu fizic.  Poți să ai și două și a angajaților care lucrează acolo”, a declarat deputatul USR, Iulian Bulai.

10.000 de euro pentru parlamentari

Un parlamentar se bucură de 10.000 de euro pe lună, într-o țară unde salariul minim pe economie nu depășește 2.000 de lei pe lună.

Președintele de Cameră are o indemnizație brută de 23.920 de lei, iar vicepreședinții câte 22.256 lei, informează site-ul Camerei Deputaților.

Secretarii și chestorii au o indemnizație brută de 21.840 de lei.  Liderii de grup se bucură de 20.800 lei, șefii de comisi permanente 20.176,. Vicepreședinții de comisii încasează 19.552 de lei,  iar secretarii de comisii 19.136 de lei.