În 2020, numărul morților a fost mai mare decât al nou-născuților. Conform datelor de la INS, anul trecut s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 100 de ani.
Acest declin demografic are un impact negativ asupra bugetului de stat, fondurilor de pensii și fondurilor europene care se alocă în funcție de numărul de locuitori.
Săptămâna trecută, președintele României, Klaus Iohannis și prim-ministrul Florin Cîțu au avut o întâlnire unde au discutat despre această problemă și au încercat să vină cu soluții.
Construirea de creșe și after school-uri
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a decis ca în mandatul său să se contruiască mai multe creșe și after school-uri, astfel părinții să-și poată continua activitățile zilnice și să stimuleze, într-o oarecare măsură, natalitatea.
Raluca Turcan, ministrul Muncii, are în vedere extinderea vârste de pensionare de la 65 de ani la 70 de ani. Prin această modificare ar putea fi îmbunătățită calitatea vieții și ar crește speranța de viață.
În 2020 populația României a scăzut cu 100.000 de persoane
Directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române, Vasile Ghețău, a declarat că în 2020 populația României a scăzut cu 100.000 de oameni. Această scădere considerabilă va lua dimensiuni dramatice pe viitor.
Scăderea populației României a început să devină critică după 1990, după ce mulți români au decis să emigreze. Totodată, mortalitatea este într-o creștere continuă, iar natalitatea în ușor recul.
„Anul trecut, scădere naturală a atins 100.000 locuitori, față de 60.000 – 70.000 în alți ani. 100.000 de locuitori pierdere naturală într-un an este enorm pentru o populație de 19,2 milioane de locuitori. Dacă această scădere naturală se menține, de 100.000 pe an, probabil vom avea o migrație externă încă negativă la care se adaugă scădere naturală și avem o scădere totală 150.000 de locuitori pe an”, a declarat Vasile Ghețău.
Populația României va ajunge la 16 milioane de locuitori în 2050
Potrivit lui Vasile Ghețău, depopulația va lua dimensiuni dramatice, iar dacă se păstrează acest trend, până în 2050 populația țării noastre va ajunge la 16 milioane de locuitori. Alocațiile și alte stimulente financiare nu reprezintă o soluție viabilă pentru redresarea natalității. În zilele noastre, factorul economic trece pe plan secundar când vorbim despre a avea copii. Cel profesional este cauza pentru care multe cupluri refuză de a mai avea copii.
„Participarea femeii ca rată de vârstă în activitate se apropie de cea a bărbaților. Activitate foarte ridicată înseamnă timp puțin pentru casă și pentru copii”, a mai declarat Ghețău.
În România, creșterea speranței de viață a scăzut cu 1,4 ani. Un motiv a fost pandemia de COVID-19 care a curmat viața a mii de oameni. Totodată, decesele provocate de către noul coronavirus reprezintă o treime, deoarece mai bine de două treimi a deceselor se produce datorită bolilor ale aparatului circulator.