Conform revistei The Economist, există o posibilitate de de 95% ca bilanțul real al deceselor COVID să fie undeva între 7,1 milioane și 12,7 milioane, cu o estimare medie de 10,2 milioane de decese. În momentul actual, bilanțul global este de 3,3 milioane de morți, în cel mai bun caz.

Totodată, cele mai multe decese cauzate de COVID au avut loc în țări cu venituri mici și medii. Mortalitatea în rândul ăților bogate a fost de 1,17 ori mai mare decât cea raportată oficial. În țările din Africa, mortalitatea a fost de 14 ori mai mare decât cea raportată oficial.

Experții în sănătate publică sunt încrezători că 85-95% dintre aceste morți în exces sunt cauzate de COVID. Spre exemplu, în SUA, mortalitatea în exces era cu 7,1 % mai mare decât numărul oficial al deceselor COVID, în perioada martie 2020- aprilie 2021.

COVID-19. Unde se situează România?

Conform unei analize Financial Times, România se afla, în luna aprilie, pe locul 10 în lume, într-un clasament al mortalității în exces raportate la populație, în timpul pandemiei. Eurostat a confirmat că România a avut una dintre cele mai mari mortalități în exces din Europa.

Este clar că dacă rata de pozitivizare pozitivare a testelor este una ridicată, acesta este un semn destul de clar că în țara respectivă există mai multe infectări, care nu au fost depistate oficial.

The Economist a luat în calcul 121 de indicatori din mai mbine de 200 de țări și teritorii. Până pe 10 mai, numărul deceselor provocate de COVID-19 în Asia a fost de 2,4 și 7,1 milioane, în ciuda faptului că bilanțul oficial a fost de 600.000 de morți, informează Libertatea.ro.

În Europa, estimarea arată între 1,5 și 1,6 milioane de decese în exces. Bilanțul oficial este de un milion. În America și Canada, estimarea spune că au existat între 0,6 și 0,7 milioane de decese, în vreme ce datele oficiale arată 0,6 milioane.