Magistrații CCR s-au pronunțat în privința măsurii adoptată de PSD, în 2019.

Aceasta prevedea ca pensiile să fie majorate cu 40%, decizie pe care liberalii au atacat-o la Curtea Constituțională.

În plină pandemie, când Guvernul Cîțu a anunțat măsuri de austeritate, rezultatul a venit: liber la majorare, din punct de vedere constituțional.

După pronunțarea CCR, actualul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a avut nevoie de câteva ore pentru a transmite un punct de vedere oficial.

Ea acuză CCR de părtinire politică.

Creșterea pensiilor, declarată constituțională de CCR

Raluca Turcan spune că România nu avea bani să majoreze pensiile cu 40%, nici în 2019, nici în 2020 și nu are nici în prezent.

Cea mai mare majorare a pensiilor a fost adoptată de PNL, anul trecut.

Executivul condus de Viorica Dăncilă nu a demarat nici procedura de evaluarea a pensiilor. Trebuia reglementată conform legii în octombrie 2019.  Nu avea  procedurile de achiziții și suplimentare de personal , spune ministrul Muncii.

Ce impact ar avea o creștere a pensiilor cu 40%

Raluca Turcan a avansat și impactul asupra bugetului o posibilă majorare cu 40%.

 „Aplicarea creșterii de 40% prevăzută în Legea 127/2019 ar genera un impact de 138 miliarde de lei asupra bugetului, în 2022, ceea ce este imposibil de susținut în acest moment.

Soluția prezentată de CCR privind creșterea pensiilor nu miră pe nimeni. Jurisprudența Curții din ultimii ani arată o părtinire politică evidentă, a precizat ministrul Raluca Turcan.

Pensiile vor crește, dar ministrul Muncii nu știe când

Pensionarii așteaptă cu sufletul la gură să afle cu cât vor crește pensiile anul acesta, dar Raluca Turcan e foarte precaută în declarații publice.

După ședința de Guvern din 13 ianuarie, a menționat că veniturile pensionarilor vor fi indexate cu rata inflației, dar nu știe cu precizie când.

Momentan, Guvernul se pregătește pentru adoptarea bugetului pentru anul în curs.

Bugetarii și pensionarii sunt extrem de revoltați, pentru că veniturile lor sunt înghețate.

Liderii tuturor sindicatelor au început să protesteze în toată țara.