România ar urma primi 14,248 miliarde sub formă de grant și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuri pentru un total de 29,2 miliarde euro.

Cel mai așteptat capitol, cel al pensiilor, a fost explicat de oficialii Guvernului.

Potrivit documentului transmis Comisiei Europene, creșterea vârstei de pensionare va fi voluntară. Va fi propusă o nouă formulă de indexare a pensiilor și va fi modificată legea pensiilor anticipate. Prin urmare, vor putea ieși la pensie cei care au realizat un stagiu complet de cotizare de 43 de ani, cu cel mult 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare. Legea va intra în vigoare în anul 2023.

„Există încrederea în ceea ce am spus că facem”. „Cei de la Comisia Europeană au publicat recomandările referitoare la deficitul excesiv pentru România. Sunt foarte bucuros să vă anunț că strategia noastră fiscal-bugetară, cu revenirea deficitului bugetar sub 3% în 2024, a fost acceptată ca strategie principală”, a explicat Florin Cîțu, citat de antena3.ro

Ce se va întâmpla cu pensiile anticipate

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a explicat ce se va înâmpla cu pensiile anticipate ale românilor. Ea susține că nu vor fi eliminate, ci va cere angajatorilor să fie întemeiate.

„Cele mai multe dosare câștigate de pensionari împotriva statului român sunt pe grupele de muncă.  Uneori, sunt decizii ale instanțelor halucinante. Spre exemplu, pentru că pompierii din cadrul SMURD au grupă de muncă, un pompier de la o primărie s-a dus în instanță.  A dat statul în judecată că ar avea nevoie de grupa de muncă pentru pompierul de la SMURD și a câștigat. Asta doar pentru că legislația lasă loc la interpretări”, a precizat Raluca Turcan.

Miniștri se întrec în promisiuni

În timp ce tot mai mulți români pensionari abia fac față cheltuielilor de zi cu zi, oficialii Guvernului se întrec în promisiuni.

„Creșterea pensiilor părinților noștri nu va mai sta în pixul vreunui ministru, nu ne vom mai fura căciula unii altora, pensiile vor crește predictibil conform unei formule bazate pe creșterea economică. Vom reajusta pensiile speciale și măririle viitoare vor avantaja pensiile mai mici, astfel încât să nu mai existe nedreptățile flagrante pe care le avem în prezent între pensionari”, a transmis ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.