A delegat toate semnăturile către secretara de stat Andreea Moldovan. Unii dintre managerii de spital sunt extrem de furioși că răspunde la comenzile politice ale colegilor lui din USR și sunt schimbați din funcție chiar și acolo unde se înregistrează performanțe. A primit critici în acest sens, din partea managerilor de la spitalele din Cluj, Ștei(Bihor), Sibiu.
Toți au reclamat presiuni politice la care Vlad Voiculescu a răspuns.
Despre aceste lucruri, jurnaliștii de la evz.ro au scris pe larg, iar EvZ Transilvania a relatat cum au fost politizate unele dintre cele mai importante spitale din țară.
Poți citi editorialele EvZ aici
Însă, Vlad Voiculescu și alți membri USR au în comun interesul față de ONG-uri și diverse fundații, cele prin care rulează fonduri. Profilul ONG-urilor este apropiat de activitatea de la Ministerul Sănătății.
Ce au în comun Vlad Voiculescu și Allen Coliban
În cazul lui Vlad Voiculescu, lucrurile sunt cât se poate de evidente. Interesul față de ONG-uri este menționat în declarația de interese.
Potrivit Agenției Naționale de Integritate, Voiculescu este membru fondator la cinci asociații. Trei dintre acestea sunt românești: Magic Camp, Stepstones, Platforma Română, iar restul sunt înființate în Austria.
La secțiunea valoarea totală a acțiunilor(a veniturilor obținute) din calitatea de membru fondator, Voiculescu a completat voluntar.
Despre Asociația Magic Camp, ziariștii au scris în nenumărate rânduri că a primit diverse donații de la Big Pharma. Este compania de medicamente care bonusează medicii să prescrie pacienților diverse pilule chiar și când nu au nevoie de acestea.
Despre cele din Austria, la acest moment, nu se cunosc foarte multe detalii. Au fost create tot în scopul atragerii de fonduri în domeniul medical.
Prin urmare, inspectorii de integritate din România ar putea urmări mai bine, dacă implicarea lui Voiculescu în astfel de asociații este de natură să influențeze în vreun fel sistemul medical privat. Legea privind integritatea în funcțiile publice spune că nu trebuie să fie neapărat un câștig de ordin material evident pentru sine.
Allen Coliban, primarul fără licență și cu gândul la înființarea unei Fundații sub egida Primăriei
Coliban, edilul orașului Brașov, din septembrie 2020, este coleg de partid cu Vlad Voiculescu.
A ieșit în evidență tot cu neclarități în CV. Ulterior, a recunoscut că nu a absolvit cea de-a doua facultate. Nu a susținut licența la Facultatea de Automatică de la Politehnica București din cauza absențelor.
Abia după ce presa s-a scandalizat, Coliban a făcut rectificarea din CV-ul public.
Bunuri comune cu Vlad Voiculescu
Potrivit ultimei declarații de avere, Coliban deține două terenuri și un spațiu de producție în Brănești(județul Dâmbovița) în comun cu Vlad Voiculescu.
Figurează președinte al Federației Române de Curling(un sport de echipe pe gheață), dar nu obține niciun venit din această calitate.
Fundație sub egida Primăriei. Cine are nevoie de aceasta
Recent, edilul Allen Coliban a declarat că dorește să înființeze o fundație, care să se ocupe de atragerea de fonduri pentru reabilitarea clădirilor din centrul Brașovului.
Cu alte cuvinte, vrea o suprastructură, deși actualii angajați ai Primăriei Brașov s-ar putea ocupa exact de acest lucru. De ce ar fi nevoie de o fundație în cadrul unei instituții publice? În cadrul unei primării există serviciu care să se ocupe de atragerea fondurilor.
Prin structura lor juridică, fundațiile pot atrage mai ușor donații care sunt mai greu de urmărit din punct de vedere fiscal.
Chiar dacă scopul este nobil, intervenția unor persoane fizice sau juridice prin intermediul unui ONG este mai flexibilă, prin sponsorizări, donații, decât susținerea unei proceduri de licitație publică pentru demararea unor proiecte cu fonduri publice care este vizibilă tuturor.