Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică UBB din Cluj-Napoca, a vorbit despre posibilitatea ca cei vaccinați complet să poată să se întâlnească în grupuri în restaurante și cafenele fără a purta mască.

Expertul susține că șansele de infectare și transmitere a noului coronavirus între cei vaccinați este foarte redusă. Altfel spus, purtatul măștii și distanțarea socială nu mai este obligatorie.

Persoanele care se vaccinează anti-COVID vor primi două doze la interval de două săptămâni.

Expert UBB: Persoanele vaccinate complet își pot relua viața normală

„Persoanele complet vaccinate, cu prima doză, a doua doză și perioada de după rapel, se pot infecta sau să transmită infecția mai departe?

Răspunsul meu e da, dar cu probabilitate foarte mică. Un studiu recent publicat de CDC (Center fo Disease Control and Prevention) din SUA, pe 3950 de persoane vaccinate cu vaccinurile Pfizer și Moderna, a demonstrat că 90% dintre acestea nici nu s-au infectat și nici nu au transmis infecția mai departe”, a explicat Răzvan Cherecheș într-un video postat pe pagina sa de Facebook.

Totodată, specialistul a explicat că există posibilitatea ca persoanele vaccinate complet să petreacă timpul la restaurant, la fel ca înainte. Evident, acest lucru este posibil doar dacă și angajații localului s-au vaccinat complet. Deși legislația nu permite acest lucru încă, el ar fi posibil din punct de vedere al siguranței sănătății.

„Altfel spus, persoanele complet vaccinate au o probabilitate foarte mare nici să nu se infecteze și nici să nu transmită infecția mai departe.

Din punct de vedere teoretic, un grup de persoane complet vaccinate ar putea să meargă într-un restaurant în care toți angajații sunt complet vaccinați și să aibă o masă, petreacă timp, exact la fel ca înainte, chiar și în aceste momente. Sigur, legislația nu permite, dar din punct de vedere al sănătății publice ar fi posibil”, a conchis expertul Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică.