Specialistul Răzvan Cherecheș a explicat dacă e recomandat consumul de alcool înainte de vaccinare și ce efecte ar avea asupra eficatității vaccinării împotriva COVID-19.

Expertul în sănătate publică a spus că un pahar de vin sau o bere este recomandată pentru cel care are frică de ace.

,,Nu avem niciun studiu care să fi demonstrat impactul consumului de alcool asupra eficacității vaccinării COVID-19.Altfel spus, atât înainte, cât și după vaccinare, puteți să beți lapte, cafea, vin, bere, țuică fără să aibă un impact asupra eficacității vaccinului. Sigur, dacă sunt în cantități moderate.

Un consum excesiv de alcool poate să impacteze ușor producția de anticorpi. În concluzie, dacă vă este frică de ace, o bere sau un pahar de vin înainte de vaccinare nu impactează eficacitatea vaccinului”, a explicat Răzvan Cherecheș.

Cherecheș. Urmează un val patru  COVID-19

Profesorul de la UBB Cluj a vorbit zilele trecute despre faptul că un val patru al pandemiei ar putea să înceapă spre sfârșitul anului. El a precizat că valul patru ar fi mult mai mic față de cel de-al treilea.

„Vom avea un val patru, dar nu vom ajunge să fie inundate secţiile de Terapie Intensivă”, consideră Răzvan Cherecheş.

Cherecheș a explica că după trecerea vremii va exista un al patrulea val al pandemiei de COVID-19, dar că atunci campania de vaccinare își va face simțite efectele. Totodată, Cherecheș a mai precizat că vaccinarea nu ne poate proteja de valul trei, dar va face diferența când va începe valul patru.

,,Bineînţeles (că se va vorbi despre un val patru – n.r.), este sezonalitatea virusului respirator. În momentul în care vremea se va răci din nou şi vom reintra în case vom începe din nou să ne infectăm. Să transmitem infecţia, sigur, vor fi numere semnificativ mai mici, dar vom vedea o creştere faţă de perioada verii, pentru că deja de peste două luni. Din momentul în care se va încălzi vremea şi vom ieşi din case vom începe să stăm cu geamul deschis va începe să scadă rata de transmitere a virusului şi probabil cam la o lună”, a precizat experul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș.