Navalnîi a spus totul despre tabăra penitenciară IK-2 din Pokrov. De la ce mănâncă, până la ce ascultă în difuzor.

Relatările lui Navalnîi par desprinse din manualele vechi de istorie.

„Zăpadă. Bărbaţi în uniforme negre de închisoare, cu cizme şi căciuli de blană, stau în picioare în întuneric, cu mâinile la spate, iar din vârful unui stâlp înalt, un difuzor urlă ‘Glorie ţie, patrie liberă!’ ” , aşa spune Aleksei Navalnîi că arată o zi în tabăra penitenciară IK-2 din Pokrov, la 100 de km la est de Moscova, unde execută o pedeapsă la care susţine că a fost condamnat pe nedrept, relatează vineri agenţia Reuters.

Navalnîi face dezvăluiri din închisoare. Apelul nominal după două ore de stat în picioare

Dezvăluirile lui Navalnîi au fost făcute pe rețeaua Instagram. Au fost preluate, ulterior, de agenția Reuters, apoi de toată presa.

„Deşteptarea se dă dimineaţa la ora 6. Deţinuţii au la dispoziţie două minute să se îmbrace şi încă două să îşi facă paturile. Ultimii doi care termină sunt pedepsiţi, uneori cu bătaia, afirmă Dmitri Diomuşkin, eliberat în 2019.

Urmează ceremonialul de pe platoul din jurul barăcilor, apoi înviorarea. Din difuzor curg ordinele privind exerciţiile. Când se dă comanda de mers pe loc, „îmi imaginez că fac parte dintr-o versiune rusească a Războiului stelelor”, spune Navalnîi.

Află mai multe despre Navalnîi aici

Micul dejun la ora 6.30 este, în fapt, terci în boluri de metal şi ceai dulce în căni tot de metal. La final, condamnații trebuie să se ridice în picioare şi să arate mâinile. Nu au voie să ia cu ei o parte din mâncare.

Navalnîi mai are de executat doi ani și jumătate de înhisoare.

După arestarea lui, a fost o adevărată revoltă în Rusia. El e convins că totul a fost o înscenare politică, fiind unul dintre cei mari contestatori ai lui Vladimir Putin.