Potrivit Ministerului Economiei, de la 1 iunie mascar nu ar mai fi obligatorie în aer liber. Acest lucru ar fi posibil dacă se va ajunge la un grad de vaccinare de 50 % a populației. Același lucru ar trebui să se întâmple și în spațiile publice, însă aici gradul de vaccinare ar trebui să crească la 70%.

Totodată, conform Antena3, restricțiile de circulație vor fi ridicate dacă gradul de vaccinare va depăși 50 % din populație. Limitarea gradului de ocupare de 70 % va fi eliminat, de asemenea.

Persoanele imunizate și cele care au fost infectate și pot demonstra asta vor avea acces la piscine, atât în cazul celor interioare și a celor exterioare.

De la 1 iunie s-ar putea renunța la purtatul măștii în spațiile deschise

HoReCa va beneficia de eliminarea oricărei limitări privind capacitatea de servire. Totodată, se aceste limitări vor fi înlocuite cu măsuri de distanțare. La o incidență între 3 și 7,5 cazuri la mia de locuitori restaurantele rămân deschise doar pentru persoanele vaccinate.

Nunțile și botezurile vor fi reluate și vor putea participa doar persoanele vaccinate.

Comitetul Interministerial pentru Revenirea la Normalitate va organiza, cel mai probabil, o ședință vineri pentru a discuta toate măsurile propuse. În cazul în care vor trece, se vor regăsi într-o nouă hotărâre de guvern.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a precizat că vom ajunge la 5 milioane de persoane vaccinate doar la jumătatea lunii iunie.

„Este posibil ca până la mijlocul lunii iunie să avem cinci milioane de persoane care sunt vaccinate cu prima doză. Pentru a atinge imunizarea completă, este nevoie de două doze şi de un anumit interval de timp scurs de la a doua doză. Nu este posibil în acest ritm de vaccinare să ajungem la 5 milioane până în luna iunie, până la mijlocul lunii iunie, dar este posibil să ajungem la 5 milioane cu prima doză şi prima doză conferă un oarecare grad de protecţie”, a afirmat ministrul Ioana Mihăilă, în emisiunea Insider Politic, la postul Prima TV.