Raed Arafat a mai specificat că în cazul telecabinelor ce sunt închise se va permite accesul a cel mult 10 persoane, telescaunele și teleschiurile vor funcționa în parametrii normali. Pentru iubitorii sporturilor de iarnă, această decizie oferă posibilitatea de-ași petrece sărbătorile la munte pe domeniile schiabile.

În Poiana Brașov s-au început pregătirile încă de luna trecută pentru deschiderea pârtiilor de schi. De asemenea, în acest weekend se deschide oficial sezonul de schi pe domeniul schiabil Șureanu, iar la Arieșeni, datorită faptului că zăpada este încă puțină, se va deschide de la jumătatea lunii decembrie. Pe Arena Platoș Sibiu se schiază încă din 1 decembrie în condiții normale și cu respectarea regulilor de prevenire a noului coronavirus. La Păltiniș pârtiile sunt dotate cu tunuri de zăpadă, iar complexul oferă variante de cumpărare online a skipass-urilor. România are 164 de kilometri de pârtii.

Țările din Uniunea Europeană, cum ar fi Franța, Italia și Germania vor să țină pârtiile închise și să le deschidă abia pe finalul lunii decembrie. Austria, Franța, Italia, Elveția, Bulgaria și Slovenia sunt pe lista galbenă, ceea ce înseamnă că toți cei care se întorc din aceste țări trebuie să stea 14 zile în carantină. Slovacia și Spania cere un test negativ pentru turiștii care doresc să-și petreacă sărbătorile la stațiunile de schi.

Organizația Mondială a Sănătății a afirmat că nu schiul reprezintă un pericol, ci modul în care turiștii ajung la stațiuni și în interiorul stațiunilor, de la aeroport, autocare, unde se adaugă și restaurantele și hotelurile. Comisia Europeană a îndemnat la respectarea tuturor restricțiilor în vederea luptei împotriva COVID-19. Liderii europeni trebuie să-și armonizeze măsurile de prevenție în vacanța de iarnă.