Chiar dacă s-au confruntat cu proteste din partea bugetarilor, oficiali Guvernului vor să modifice salariile acestora.

Sunt vizate în mod deosebit sporurile, unele total nejustificate susține Raluca Turcan.

„Noi vom pregăti anul 2022 cu o amplă reformă în sistemul public de salarizare. Nu e un secret, cunoaşteţi cu toţii, că lucrăm acum la modificarea Legii salarizării în sistemul public. Ca să o facem unitară, nu neunitară, aşa cum este în momentul de faţă. Și practic eu mi-aş dori ca undeva într-un an de zile noi să putem să punem pe masă o variantă sustenabilă şi echitabilă de salarizare în sistemul public”, a afirmat ministrul Turcan, citată de Agerpres

Ce se va întâmpla cu salariile bugetarilor

Despre eliminarea unor sporuri s-a discutat și înaintea aprobării bugetului public. Turcan spune că sunt categorii de personal care au pe statul de plată sporuri de până la 75% din salariul de bază.

„După ce s-a stabilit un cadru unitar de salarizare relativ echilibrat, excepţiile au ajuns să devină regulă şi dintr-un context legal în care în sistemul bugetar există o anumită aşezare pe grilă. Cu un salariu minim, cu un salariu maxim şi sporurile să fie acordate fie pentru o anumită categorie profesională. Fie pentru a motiva angajaţii, am ajuns ca prin lobby făcut în Parlament.  Ca diferite categorii profesionale să apară cu excepţii de la regula stabilită pentru toţi bugetarii”, a explicat Raluca Turcan.

În ceea ce privește posibilitatea ca românii să lucreze până la 70 de ani, doar dacă îți doresc, liderii opoziției au ironizat-o.

Aceștia susțin că o astfel de măsură nu este sustenabilă, deoarece speranța de viață din România este redusă.

Turcan spune, însă, că nu există un argument prin care statul să blocheze dorința celor care vor să muncească, după ce ies la pensie. Aceasta nu este de acord ca bugetarii să cumuleze pensia cu salariul.