Raed Arafat, șeful DSU, a vorbit despre modul în care Guvernul a decis introducerea noilor restricții și vine cu soluții pentru punerea lor în practică.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a punctat că vaccinarea reprezintă singura variantă prin care restricțiile vor fi ridicate. Totodată, Arafat a explicat cum se poate evita aglomerația din magazine și mijloacele de transport în comun.

De asemenea, șeful DSU a mai vorbit că există o creștere ,,lentă” a cazurilor de COVID-19 în toată țara.

”Asta ne atenționează că situația nu este stabilă”, a spus Arafat, precizând însă că „nu este o creștere rapidă, exponențială”.

Arafat: Valul trei al pandemiei de coronavirus a adus restricții noi

Conform spuselor lui Arafat, județul Timiș, unde rata de incidență a fost foarte ridicată în ultimele săptămâni, a înregistrat o oarecare scădere a cazurilor. Totodată, șeful DSU a lăsat să se înțeleagă că măsurile impuse nu sunt unice și multe țări au aplicat măsuri și mai drastice pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Una dintre soluțiile pentru evitarea aglomerației e reprezentată de decalarea programului de lucru, acolo unde angajații nu pot munci de acasă.

„La DSU am oameni care lucrează de la distanță. Deci, și în sectorul public poate acest lucru să fie aplicat, telemunca poate fi aplicată. Decalarea programului de muncă este foarte importantă, ca să nu aglomerăm mijloacele de transport public. Unii să plece la ora 16.00, alții la ora 15 să vină mai devreme, alții să plece un pic mai târziu. Cu asta evităm și aglomerarea la magazine”, a spus Raed Arafat.

Hotararea de Guvern adoptata joi seara si publicată vineri in Monitorul Oficial prevede limitarea circulației, de la ora 20.00, în zilele de vineri, sâmbătă si duminică, în localitățile care au incidența mai mare de 4 la mie, dar și închiderea operatorilor economici la ora 18.00.

Conform documentului, în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4 și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă si duminică, în intervalul orar 20,00-5,00.