În cazul în care doreşte, comuna Telciu poate să iasă din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă-Canal, cu condiţia de a achita absolut toate cheltuielile făcute de către Aquabis prin intermediul Programului Operațional Sectorial (POS) Mediu aferente lotului 6, în valoare de peste 11,2 milioane de euro.

Potrivit directorului general al Aquabis, Ion Sandru, acestea sunt prevederile UE, care a acordat Aquabis 76% din sumă pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare la Sângeorz-Băi, Maieru, Rebrișoara, Năsăud, Salva și Telciu.

”În Ghid scrie că, cazul în cazul în care nu se finalizează acest contract sau sunt probleme, contractul respectiv va fi suportat de operator. Bineînțeles, noi trebuie să ne îndreptăm împotriva celui din cauza căruia nu putem respecta condițiile. Așadar, în cazul în care comuna Telciu vrea să iasă afară din ADI Apă-Canal, trebuie să suporte valoarea întregii investiții din contractul 6 finanțat prin POS Mediu, pentru că așa spune Ghidul în baza căruia s-a întocmit documentația pentru accesarea fondurilor.

La Telciu, noi am extins rețeaua cu 5 km, am montat peste 700 de cămine cu contoare și câteva sute de contoare pe rețelele vechi ale primăriei, la cei care aveau cămine. Au rămas în jur de 100 de familii care nu aveau cămine și nu aveam cum să montăm contor. Cele pe care le-am montat au fost pe cheltuiala noastră. Rețeaua primăriei e amenajată prin 1995-1997 dintr-o finanțare primită de la o localitate din Elveția înfrățită cu Telciu. Am făcut și stație de tratare.

Ca să putem face toate acestea, Consiliul Local Telciu și-a dat acordul de intrare în ADI, iar serviciul de apă-canal e predat către Aquabis din 2016 cu valabilitate pentru 5 ani, deci până spre sfârșitul anului e valabilă. Așadar, acum nu au cum să se retragă. Pe urmă e problema lor, dar, dacă se retrag, trebuie să recupereze banii și nu știu dacă Telciu poate să adune vreodată suma respectivă. Este opțiunea dânșilor”, a spus Șandru.

Consumul de apă la Telciu de trei ori mai mare faţă de orașul Năsăud

Directorul Aquabis a ţinut să precizeze faptul că lucrările s-au terminat în octumbrie 2020, iar o lungă perioadă de timp Aquabis a înregistrat dificultăţi în punerea în funcţiune a staţiei de tratare.

”Am tot încercat cu constructorul să punem stația în parametri și tot piedici am avut pentru că, la Telciu, este un consum foarte, foarte mare de apă în comparație cu debitul la care se dimensionează orice rețea sau sistemul de alimentare cu apă. Mai sunt unele cișmele care curg nonstop ca să nu înghețe sau furtune cu care își udau prin grădină și care sunt lăsate deschise și ele ca să nu înghețe. Asta am constatat și sâmbăta trecută.

Se consumă 50 de litri/oră, un debit enorm raportat la populația Telciului și Telcișorului. Acest lucru înseamnă 37.200 de mc pe lună, comparativ cu Nepos-Feldru cu populație mai mare unde consumul e de 9.900 și ceva. Năsăudul – care e oraș – consumă 12.500 mc, Sângeorzul – 17.500, Becleanul – 20.000 de mc. Așadar, la Telciu se consumă dublu față de Beclean sau Năsăud pentru că ei, neplătind înainte, au considerat că apa e gratuită și trebuie să curgă. Fiind un consum așa de mare, nu le ajungeau cei 50 de mc pe oră ca debit cu toate că e o cantitate mult prea mare față de consumul care ar trebui să fie”.

Nicio factură emisă pentru apa potabilă furnizată de trei luni de zile

Cu toate acestea, staţia de tratare a fost totuşi pusă în funcţiune, automatizată, ceea ce a asigurat de trei luni de zile apa potabilă la robinet pentru cetăţenii din Telciu.

”Până la sfârșitul anului 2020, am zis să nu facturăm nimic către populație pentru că ei plătiseră către primărie un fel de taxă odată cu impozitele, o taxă care reprezenta întreținerea rețelei, o sumă destul de mică. În februarie 2021 trebuia să emitem primele facturi, dar nu le-am putut emite fiindcă nu au vrut să semneze fișa de inventariere care se încheie odată cu montarea apometrului și care stă la baza încheierii contractului.

Ei nu au contracte fiindcă nu au vrut să le semneze. Acum avem în jur de o mie de abonați cu contor. Luni a trebuit să retragem oamenii de acolo care s-au dus cu fișele de inventariere pentru că au fost amenințați cu bătaia. Am zis să îi lăsăm să se liniștească pe localnici și să încercăm să mergem din nou pe cale amiabilă ca să încheie contractele.

Cu cei care nu au contor am zis că vom încheia contract după normativul N29 – în funcție de confort și numărul de persoane – până își vor executa cămin și le vom monta și lor contor la limita de proprietate. Nu puteam monta contor sub chiuvetă cum doreau dânșii. Am zis că, în luna ianuarie, facem o citire de control ca să știm de la ce index să plecăm, iar în februarie când citim a doua oară să facturăm doar consumul pe anul acesta fără să ținem cont de ce s-a consumat anul trecut”, a spus Șandru.

Semnături pentru ieşirea din ADI Apă-Canal

Liderul local al AUR, Valeri Scuturici, a strâns, potrivit paginii reţelei de socializare Facebook, 600 de semnături de la localnicii care nu doresc predarea serviciului apă-canal către Aquabis, din cauza faptului că nu îmbrăţişează ideea de a achita apa captată dintr-un izvor aflat într-o peşteră sub o stâncă.

”Ei nu au înțeles că înainte apa venea cum o dădea Domnul, în sensul că nu era tratată și dezinfectată. Acum, trecând prin stația de tratare, avem decantoare, avem filtre, avem dezinfecție cu clor. Când ploua și se topea zăpada, apa lor nu era potabilă. Noi am cuprins acolo lucrări de modernizare a prizei de captare, a rezervoarelor și stație de tratare.

Deci apa e potabilă. Noi vom merge înainte cu serviciul în baza contractului de delegare dat de ADI Apă-Canal unde nu se pomenește nimic de 5 ani de zile. Oricum, o familie nu poate consuma mai mult de 5-6 mc de apă, dar, dacă era obișnuită să spele drumul din fața casei, să ude grădina, atunci consumul crește.

Este o problemă de educație. Și când am preluat Șieu au fost cam aceleași discuții că e apa de la Dumnezeu, dar s-au aplanat și de un an noi operăm. Dacă nu își dădeau acordul să intre în ADI, nu îi puteam cuprinde în programul de investiții. Odată ce și-au dat acordul și i-am cuprins pe investiții, dacă vor să iasă trebuie să plătească. Aici e toată problema ”, a mai spus directorul Aquabis.

Apa potabilă nu poate fi furnizată fără licenţa adecvată

În cazul în care comuna Telciu va decide întradevăr să iasă din ADI Apă-Canal, pentru a putea furniza în continuare apă oamenilor din comună va fi necesar un serviciu licenţiat.

”Altfel nu au dreptul să funcționeze, să aibă sistem propriu de alimentare cu apă și canalizare. Ca să obțină licență, trebuie să demonstreze că au personal cu pregătire în domeniu, echipamente și utilaje și un contract cu un laborator acreditat care să facă analize. Nu au cum pentru că serviciul de apă-canal va trebui să se autofinanțeze.

Primăria nu va avea dreptul să cheltuiască bani ca să asigure cheltuielile pentru apă și canal. Deci serviciul va trebui să se autofinanțeze. Dintre toate localitățile din Bistrița-Năsăud, doar Bistrița este pe plus, Becleanul pe zero, restul toate sunt pe minus, adică noi cheltuim mai mult decât încasăm ca să le furnizăm toate aceste servicii”, a spus directorul Aquabis.

Tariful perceput de către Aquabis pentru apa potabilă este de 3,98 lei/mc deapă şi 2,96 lei/mc la care se percepe şi un TVA de 9%, tarif unitar în toată aria de operare.

În cursul zilei de luni, cetăţenii au protestat în faţa Centrului de Informare Turistică, cerând scoaterea comunei din ADI Apă-Canal, ameninţând că în caz contrar, vor organiza un referendum pentru demiterea primarului, Sever Mureşan.