Călătorii – cu certificat de vaccinare anti-COVID-19

Există o mulțime de oameni care abia așteaptă să călătorească după o lungă perioadă de închidere: majoritatea turiștilor doresc să afle totul despre certificatul de vaccinare cu coronavirus și la ce să se aștepte în acest an în privința condițiilor necesare pentru a călători în condiții firești și fără a fi expuși vreunui pericol sau, spre exemplu, dacă pot intra într-o țară fără certificat.

”Siguranța și informarea corectă a consumatorilor sunt cele mai importante aspecte în ceea ce privește sănătatea și călătoriile”, precizează Federația Națională a Asociațiilor pentru Protecția Consumatorilor din Ungaria (NFACPH), țara noastră vecină.

”Aceasta ne reamintește că protejarea sănătății este un aspect primordial în orice investigație efectuată de autoritățile de protecție a consumatorilor, și anume se asigură că un anumit produs este examinat cu cea mai mare grijă pentru a se asigura că nu este periculos pentru consumator”, scrie cotidianul maghiar Magyar Nemzet.

Serviciile, cum ar fi călătoriile, pot fi, la rândul lor, cu siguranță, supuse unor astfel de examinări. Susținătorii protecției consumatorilor atrag atenția , în același timp, asupra faptului că pasagerul are, la rândul său, mari responsabilități; de exemplu, ei trebuie să se asigure întotdeauna că au asupra lor asigurarile de viață și de asigurări de sănătate. Cu toate acestea, este la latitudinea consumatorului să decidă dacă va încheia un contract sau să suporte consecințele absenței acestuia, în cazul în care se îmbolnăvesc în străinătate.

Noile condiții de călătorie vor fi solicitate în curând de către toate statele, avertizează experții

Deocamdată este opțională și decizia vaccinării din proprie inițiativă a persoanei care călătorește în scop turistic dacă țara în care a ales să călătorească nu solicită ca obligatorie prezentarea unui certificat de vaccinare la intrarea în respectiva țară, dar turiștii trebuie să se aștepte că foarte curând fiecare stat va solicita prezentarea unui certificat de vaccinare de către turist, avertizează experții.

De asemenea, Oraganizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat în luna decembrie 2020 că nu recomandă emiterea de „paşapoarte de imunitate”, dar ia în calcul posibile ”certificate electronice de vaccinare” pentru călătorii.

Ei adaugă că, chiar înainte de izbucnirea epidemiei, multe țări puteau fi vizitate de turiști doar dacă erau vaccinați împotriva anumitor boli. Acest lucru era dovedit printr-un certificat înregistrat într-o broșură mică galbenă. Probabil că situația va fi chiar mai atent monotorizată și generalizată în actuala situație pandemică.

Informare completă și prețuri integral afișate, solicită asociațiile din turism

Asociația agențiilor de turism europene și internaționale au făcut lobby de mult timp pentru ca prețul integral al unei călătorii să fie afișat de fiecare dată, astfel încât consumatorul să nu fie surprins de cheltuielile și condițiile suplimentare pe care fiecare stat le solicită.