Temerea Guvernului este că aceste pensii sunt nejustificate. Ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunțat controale masive în rândul angajatorilor. Ea spune că nu vor fi eliminate pensiile anticipate, dar este necesară o curățenie.

„Nu poate fi eliminată pensionarea anticipată. Există peste tot în lume. Întrebarea este cum au acces oamenii la pensionare anticipată. O să lansăm în curând o campanie prin care inspectoratele teritoriale de muncă să facă o verificare temeinică la angajatorii economici care din diferite motive fac solicitări să intre în condiții de muncă speciale sau deosebite.  Asta  duce la accesarea unor grupe de muncă și implicit pensionarea anticipată”, a explicat Turcan, citată de Digi 24.

Cum ajung oamenii la pensionare anticipată

Ministrul Muncii spune că este necesar ca angajatorii să stabilească modul în care angajatorii stabilesc grupele de muncă care determină pensionarea anticipată. Aceasta se realizează după criterii care țin de specificul activității, de condițiile de muncă. Turcan spune că legislația lasă loc de interpretări și oferă un exemplu, cel al pompierilor SMURD.

„Cele mai multe dosare câștigate de pensionari împotriva statului român sunt pe grupele de muncă.  Uneori, sunt decizii ale instanțelor halucinante. Spre exemplu, pentru că pompierii din cadrul SMURD au grupă de muncă, un pompier de la o primărie s-a dus în instanță.  A dat statul în judecată că ar avea nevoie de grupa de muncă pentru pompierul de la SMURD și a câștigat. Asta doar pentru că legislația lasă loc la interpretări”, a precizat Raluca Turcan.

Turcan vrea ca pensionarii să se reangajeze

Chiar dacă nu știe cu precizie să le spună pensionarilor când le vor fi mărite veniturile, oficialul Guvernuli vrea ca pensionarii să se reangajeze după ce ies la pensie.  Menționează că nu este vorba despre creșterea limitei de vârstă pentru pensionare, ci de o opțiune. Decizia ar fi bazată pe cifre concrete. În următorii 7-8 ani, nu vor mai fi bani pentru pensiile publice, din cauza faptului că nu sunt mulți angajați cu forme legale de muncă.