Pentru că i-a aplicat o amendă prea mare pentru cerșetorie, CEDO a decis ca Elveția trebuie să plătească daune morale în valoare de peste 900 de euro unei cerșetoare din România.

Femeia în vârstă de 28 de ani este cetățean român, de etnie romă.

„CEDO apreciază că sancţiunea aplicată reclamantei nu constituia o măsură proporţională nici în scopul luptei împotriva criminalităţii organizate, nici al celui ce vizează protecţia drepturilor trecătorilor, rezidenţilor şi proprietarilor de magazine”, explică instituţia judiciară a Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg, scrie presa elvețiană, potrivit Agerpres.

500 de franci amendă

Conform sursei citate, femeia de etnie romă în vârstă de 28 de ani a fost amendată în ianuarie 2014 cu 500 de franci elvețieni. Tânara ar fi analfabetă și nu avea ajutor social. Ea a mai fost plasată în detenție provizare pentru neachitarea amenzii.

„Plasată într-o situaţie de vulnerabilitate manifestă, reclamanta avea dreptul, inerent demnităţii umane, de a putea să-şi exprime situaţia grea şi să încerce să-şi asigure nevoile de bază prin cerşetorie”, motivează CEDO.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a obligat Elveția să plătească reclamantei 922 de euro daune morale. Elveția a încălcat articolul 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, articol ce protejează respectarea vieţii private şi familiale.

Cerșetoria, cea mai profitabilă afacere

Cerșetoria organizată a luat cu asalt orașele occidentale. Oficialii români au promis mereu că vor face ceva. Pentru combaterea cerșetoriei în mod profesionist, ar trebui să ia măsuri fiscale foarte dure și totodată să incrimineze actul cerșetoriei.

În legislația din țara noastră, cerșetoria este definită ca apelarea, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă

Articolul 326 din Codul penal al României prevede că fapta persoanei care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, este o infracțiune, care se pedepsește cu închisoare de la o lună la 3 ani.