Joi, 20 mai, judecătorii CEDO au publicat hotărârea în cazul europarlamentarului care a cerut condamnarea statului român.

În opinia magistraților, sesizarea lui Terheș este nejustificată, deoarece izolarea dispusă de autoritățile române pentru combaterea virusului COVID nu poate fi echivalată cu arestul la domiciliu.

„Nivelul de restricţii impuse libertăţii de circulaţie a petiţionarului nu permite să se considere că izolarea generală dispusă de autorităţi a constituit o privare de libertate”, a stabilit instanţa cu sediul la Strasbourg, într-o decizie citată şi de AFP.

CEDO nu compară pandemia cu arestul la domiciliu

Măsura contestată nu poate fi asimilată unei măsuri de arest la domiciliu”, a insistat CEDO, respingând cererea în unanimitate.

Conform CEDO, eurodeputatul PSD „nu a fost supus unei supravegheri individuale din partea autorităţilor”, nu a fost „constrâns să trăiască într-un spaţiu înghesuit” şi a putut „avea contacte sociale” şi să îşi părăsească domiciliul „din diferite motive”.

Astfel, , el nu poate „invoca dispoziţiile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în privinţa dreptului la libertate”, argumentează CEDO, relatează AFP.

Terheș s-a adresat instanțelor din România

Înainte de a ajunge la CEDO, eurodeputatul Terheș s-a plâns mai întâi judecătorilor români. El a fost extrem de supărat, deoarece în perioada 24 martie-14 mai 2020, a fost privat de drepturi.  Însă, în acea perioadă a fost stare de urgență, iar acest lucru a fost valabil pentru toți românii.

Terheș acuză vechiul și actualul Guvern al României de măsuri exagerate. Cu toate acestea, judecătorii CEDO se ghidează după criteriul dreptulului la sănătate. Nu este prima dată când magistrații europeni au semnalat prin hotărârile lor că dreptul la sănătate primează.

După acest principiu s-a decis și în ce măsură vaccinarea ar putea fi obligatorie. Cristian Terheș a votat împotriva certificatului verde digital, pe baza cărora se fac deplasările în timpul pandemiei. El spune că se încalcă drepturile omului în mod flagrant, fiind vorba despre discriminare.