Alături de angajații CFR, la proteste s-au alăturat membri de la Confederația Meridian și Federația Sindicatelor Transporturilor Feroviari din România.

Protestul are loc în fața Ministerului Transporturilor, iar oamenii au venit cu o listă de revendicări importante. Una dintre revendicări face referire la aplicarea legii privind Statutul personalului feroviar. Totodată, oamenii cer mărirerea salariilor și posibilitatea de a ieși la pensie cu 5 ani mai devreme, începând cu luna septembrie a acestui an.

Principalele revendicări ale protestatarilor

Confederația Meridian a enumerat cele mai importante revendicări principale. Prima dintre revendicări face referire la Aplicarea Legii nr 195/2020, privind Statutul Personalului Feroviar. Cea de-a doua revendicare este achiziționarea de nu mai puțin de 150 automotoare Desiro noi. Automotoarele ar urma să fie cumpărate cu bani din fondurile naționale și europene.

Totodată, reprezentanții Confederației Meridian cere să se cumpere, prin Palnul Național de Redresare și Reziliență ( PNRR) a 139 de rame electrice noi pentru sistemul de transport feroviar. În revendicari intră și achiziționarea de trenuri noi prin Cadrul Financiar Multianual 2021 – 2027.

Angajații mai cer Ministerului Transporturilor asigurarea de cursuri pentru formarea profesională la CENAFER și SNTFC CFR Călători SA. De asemenea, Confederația Meridian cere desființarea Autorității pentru Reformă Feroviară și păstrarea gratuității călătoriei pe calea ferată.

Companiile feroviare de stat- lideri în piața transporturilor pe cale ferată

Potrivit sursei citate, investițiile în infrastructura feroviară este esențială, cu atât mai mult când companiile feroviare de stat sunt lideri incontestabili când vine vorba de transportul pe calea ferată.

„Companiile feroviare de stat din Uniunea Europeană sunt lideri în piața transporturilor pe cale ferată. Asigură servicii de transport rapide, sigure și la prețuri accesibile pentru pasageri și companii. În majoritatea țărilor UE, investițiile în infrastructura feroviară și în material rulant nou sunt efectuate în mod regulat, asigurându-se un buget public mai mare transporturilor feroviare raportat la transportul rutier. (…) Sistemul de transport feroviar din România se erodează de peste 30 de ani sub privirea unui STAT neputincios și nepăsător, care nu știe sau poate chiar nu vrea să gestioneze responsabil și profitabil companiile de stat”, mai precizează sursa citată.