Conform publicației „aradon‟, centrele de informare turistică realizate în satele din Arad nu au avut niciodată vizitatori în majoritatea cazurilor.Acestea au fost construite printr-un program european, prin care au fost atrase milioane de euro în judeţ. Puţine dintre ele au funcţionat şi şi-au dovedit utilitatea, iar asta o recunosc şi oficialii. Mulţi dintre primari au profitat de program pentru a ridica imobile pe care să le folosească ulterior în alte scopuri. Multe din satele care și-au construit centre turistice nu au atracţii turistice. Finanţarea europeană s-a făcut cu condiţia ca destinaţia clădirilor să nu fie schimbată timp de cel puţin cinci ani. Acum, când termenul a trecut, mulţi primari gândesc noi funcţiuni pentru imobilele ridicate.

Program pentru centrele de informare turistică gândit prost

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad spun că programul prin care s-au acordat finanţări pentru aceste centre a fost gândit prost. În marea majoritate a cazurilor a fost un eşec.

„Proiectul de înființare a centrelor de informare turistică, din fonduri europene, a fost un proiect prost gândit și, ca notă generală, ineficient, pentru că în majoritatea situațiilor el nu a creat structuri de promovare turistică reală. A oferit posibilitatea unor primării fără obiective turistice și cu preocupare zero față de turism, să atragă bani pentru construirea unei clădiri, dotarea cu echipamente și cadrul pentru angajarea de personal care, în multe situații, a făcut cu totul altceva decât promovare turistică. De altfel, au fost primării care au accesat proiectul cu intenția declarată de a susține în centre o activitate formală timp de cinci ani, după care acestea să își schimbe destinația, ceea ce acum se și întâmplă. Din punctul meu de vedere, în cel puțin 80-90% din cazuri proiectul acesta, deși dus la termen, a fost, de fapt, un eșec”, a declarat directorul de comunicare din cadrul CJ Arad, Andrei Ando.

El precizează că şi Consiliul Județean a înființat un astfel de centru, dar “care, spre deosebire de multe centre din județ, chiar a fost și a rămas funcțional”.

În județul Arad există peste 30 de centre de informare turistică. Dintre acestea 16 au fost construite prin Programul Național de Dezvoltară Rurală, începând cu anul 2010. În medie, fiecare centru a costat 180.000 de euro. Doar la sate s-au investit aproape 3.000.000 de euro în aceste imobile.