Apelul către populație vine în contextul în care solicitările sunt numeroase, iar mulți bolnavi au nevoie de transfuzie de sânge.

 ”Stocul de sânge la aceste grupe este insuficient, iar solicitările sunt numeroase. Pentru ca bolnavii care au nevoie de transfuzie de sânge să poată să fie salvați este nevoie de un gest de omenie din partea celor care pot să-i ajute”, au transmis reprezentanții Centrului de Transfuzie din Alba.

Condiții obligatorii pentru donat sânge

 Pentru a putea dona sânge,donatorul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18-60 de ani și să fie cetățean român sau rezident în România. De asemenea, trebuie să aibă greutatea de peste 50 kg și să nu aibă afecțiuni acute sau cronice.

Totodată, cei care donează sânge nu trebuie să fie în evidență cu afecțiuni în tratament ( diabet, boli cardio-vasculare, hematologice). Înainte de donare nu se recomandă consumul de băuturi alcoolice. Micul dejun trebuie să fie bogat în vitamine, fără grăsimi și proteine animale.

Greutatea minimă pentru femei este de 57 kg, iar cea la bărbați este de 60 de kg.

 4 din 10 români donează sânge

Conform unui sondaj realizat pe platforma Ivox, în cadrul campaniei ,,România are sânge de rocker”, 4 din 10 români susțin că au donat sânge, cel puțin o dată în viață. Potrivit sondajului, 60 % dintre cei care au donat au spus că a trecut mai mult de un an de când au donat ultima oară. Studiul național a fost efectuat pe un eșantion de 1.479 de respondenți peste 18 ani, în perioada 8-17 mai 2019, pe platforma online Ivox.ro

Recomandarea medicilor e ca oamenii să doneze de cel puțin două ori pe an. De asemenea, medicii din toată țara fac apel la persoanele care s-au vindecat de COVID-19 să doneze plasmă pentru alți oameni. Sângele donat i-ar putea ajuta să lupte mai bine împotriva noului coronavirus.

În medie, la fiecare 15 secunde, în lume, o persoană moare din cauza COVID-19.