Stocurile sunt limitate, iar oficialii unității medicale au intrat în alertă, întrucât cei care suferă intervenții chirurgicale complicate, victimele accidentelor rutiere pot fi în pericol, dacă nu există rezerve suficiente de sânge.

Vă aşteptăm, începând de luni, la donarea de sânge” este mesajul public al Centrului de Transfuzie Arad.

Cine poate dona sânge

Cei care vor să vină în sprijinul celor care au nevoie de transfuzii sanguine, trebuie să îndeplinească unele condiții.

Primul criteriu este vârsta cuprinsă între 18-60 ani,  greutate peste 50 de kilograme; puls regulat, 60 -100 bătăi/minut; tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg. Apoi, donatorii nu trebuie  să fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale; femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală; să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării; să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine să treacă două luni de la consultul stomatologic.

De asemenea, nu sunt eligibili pentru donarea de sânge cei care au boli precum: hepatită, TBC, diabet zaharat, ulcer, sifilis, malarie, epilepsie, afecțiuni cardiologice, boli psihice, psoriazis, vitiligo.

Centrul de Transfuzie are nevoie urgentă de donatori

Înainte de a dona sânge, reprezentanții Centrului de Transfuzie Arad efectuează analize de laborator, pentru a se asigura că sunt respectate toate criteriile de mai sus.

Cei care reușesc să doneze sânge primesc o zi liberă(în ziua donării) și 7 bonuri valorice de masă.

De-a lungul timpului, Centrul de Transfuzie Arad a organizat campanii de donare sânge, alături de Crucea Roșie și primăriile din județ.

În această perioadă, se recoltează și plasmă de la cei vindecați de infecția cu Covid-19.

De ce să donezi sânge

„ Viața fără sânge nu poate continua! În această situație este vital ca noi toți cei sănătoși și apți pentru acest act de caritate, indiferent de grupa sanguină, să ne prezentăm în cel mai apropiat centru de transfuzie sanguină pentru a dona.

Vă invităm așadar la un exercițiu de milostenie, de empatie, de solidaritate, cu cei aflați în nevoie pe paturile de spital și cărora viața li se scurge din vene. Fiți eroii lor pentru o zi! Salvați o viață!”, au transmis reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Arad, într-un mesaj publicat pe pagina oficială de Facebook.

Cei care vor să doneze sânge se pot prezenta la Centrul de Transfuzie Arad, de luni până joi între orele 07.30-13.00, iar vineri în intervalul 7.30-12.00