Albert Bourla a explicat, în declaraţii făcute publice, joi, de canalul CNBC felul în care s-ar putea face imunizarea cu vaccinul Pfizer.

„O ipoteză plauzibilă este că probabil va fi necesară a treia doză, între şase şi doisprezece luni, iar începând de acolo va exista o vaccinare din nou în fiecare an, dar toate acestea trebuie confirmate”, a declarat CEO Pfizer, Albert Bourla.

Metodologia de administrare a vaccinului are legătură directă cu noile tulpini coronavirus.

„Şi, pe de altă parte, noile tulpini vor juca un rol cheie”, a spus el.

„Este extrem de important să reducem la maxim numărul persoanelor vulnerabile la virus”, a adăugat Albert Bourla.

Cu puțină vreme în urmă, directorul celulei anti-COVID-19 din cadrul administraţiei Biden, doctorul David Kessler, a arătat necesitatea rapelului. Acesta afirmase, de asemenea, că americanii vor trebui să se aştepte să primească un rapel al vaccinului. Și el a arătat necesitatea rapelului  pentru a fi protejați împotriva noilor tulpini ale coronavirusului în circulaţie.

„Nu ştim totul în această etapă”, a recunoscut doctorul David Kessler, în timpul unei  convocări în faţa parlamentarilor americani.

„Studiem durata răspunsului anticorpilor (…), Pare puternic, dar coboară puţin, iar noile tulpini sunt o provocare”, a spus el.

„Din motive logistice, şi numai din motive logistice, cred că ar trebui să considerăm că poate exista un rapel”, și-a făcut cunoscută poziția David Kessler.

Compania eficientizează în continuare vaccinul Pfizer

Alianţa Pfizer/BioNTech anunţase deja în februarie că studiază într-un studiu clinic efectele unei a treia doze de vaccin împotriva noilor tulpini.

Administrat deocamdată în două doze, acest vaccin foloseşte, la fel ca produsul companiei Moderna, tehnologia inovatoare a ARN-ului mesager. Tehnologia nu a mai fost folosită până în prezent în crearea vaccinurilor.

În acest stadiu al pandemiei,  aceste două vaccinuri sunt cele mai performante. S-a stabilit o eficacitate de 95% pentru cel de la Pfizer/BioNTech. Vaccinul de la Moderna împotriva COVID-19, are, potrivit studiilor clinice, o rată de succes de 94,1% în imunizare.