Topirea ghețarilor este un proces ireversibil. Ne salvează monitorizarea.Sunt de acord cu cei care spun că ceea ce se întâmplă cu ghețarii este ca în jocul Jenga: de-a lungul anilor, îndepărtezi o bucată după alta, însă turnul continuă să rămână în picioare, se prăbuşeşte doar atunci când o elimini pe cea potrivită. Cea din Himalaya a fost una din acele piese juste și din păcate, vom pierde din ce în ce mai multe /turnuri/”.

Renato Colucci, glaciolog la Institutul de Științe Polare al CNR, este foarte clar în ceea ce priveşte starea ghețarilor lumii. „Acum este prea târziu, ghețarii merg într-o direcție ireversibilă. Ce putem face este să-i monitorizăm și să ne pregătim”.

Reporter: Ar trebui să ne aşteptăm și la alte tragedii similare?

R.C.: Da, cu o frecvență din ce în ce mai mare. Multe s-au întâmplat deja, chiar și în Himalaya, unde unii ghețari au cedat, dar din fericire nu au provocat nicio victimă. Trebuie să ne pregătim, deoarece aceste fenomene se vor repeta, iar ceea ce putem face noi este să le anticipăm şi să ne adaptăm.

Reporter: E nevoie ca starea gheţarilor să fie monitorizată şi mai mult?

R.C.: În anumite zone ale lumii, cum ar fi Alpii italieni sau elvețieni, situațiile de risc sunt atent monitorizate. Numai că de multe ori nu suntem pregătiți, aşa cum s-a întâmplat în India. Chiar dacă nimeni nu vrea să admită acest lucru, anumiţi gheţari şi zone din întreaga lume sunt considerate de serie B. Este foarte probabil ca aceste tragedii să poată fi evitate printr-o monitorizare puternică.

Topirea ghețarilor este un proces ireversibil

Reporter: Ce gheţari şi ce zone din lume ar trebui să ne îngrijoreze cel mai mult?

R.C.: Nu toți ghețarii sunt la fel. Unii, precum Marmolada, vor dispărea în curând, dar s-ar putea topi fără repercusiuni directe asupra oamenilor. În schimb, toţi cei cei din Himalaya, din America de Nord, cei din Anzii chilieni și peruvieni sunt expuşi riscului. Întreaga comunitate globală este preocupată în primul rând de soarta ghețarilor din Antarctica şi de topirea stratului de gheață din vestul Antarcticii, fenomen aflat deja într-un proces ireversibil și despre care există temeri că va produce un volum de apă capabil să ridice nivelul mării cu 3 metri într-un secol.

Reporter: Dacă nu putem opri fenomenul de topire a gheţarilor, atunci îl putem, măcar, preveni?

R.C.: Clima s-a schimbat atât de rapid, încât ghețarii nu au avut timp să își adapteze dimensiunea la noul climat. Sunt ca un cub de gheață scos din frigider și pus pe blatul din bucătărie. Noi putem întreprinde acțiuni de adaptare și atenuare, studiem situațiile la risc, dar, în acelaşi timp ne pregătim să evacuăm anumite zone care ar putea fi afectate de fenomen.(Rador)

https://www.lastampa.it/green-and-blue/2021/02/08/news/il_glaciologo_renato_colucci_lo_scioglimento_dei_ghiacciai_e_un_processo_irreversibile_ci_salva_il_m