Cercetătorii care au fondat firma BioNTech studiau un vaccin împotriva cancerului, folosind o tehnologie nouă cunoscută sub numele de ARN mesager (ARNm).

Datorită apariției virusului coronavirus, Uğur Şahin şi Özlem Türeci au început să lucreze, în colaborare cu Pfizer, la un vaccin anti-COVID19 folosind ARN mesajger. În doar 10 luni, vaccinul reușea să treacă studiile clinice și obstacolele de reglementare şi a început să fie folosit în întreaga lume.

Posibilitatea unui vaccin împotriva cancerului în viitorul apropiat este tot mai aproape.

„Avem mai multe vaccinuri diferite împotriva cancerului pe bază de ARNm”, a declarat Türeci. „Deşi este prea devreme pentru a prezice când va fi disponibil un astfel de vaccin, perspectiva este promiţătoare. Este foarte dificil de prezis în dezvoltarea inovatoare. Dar ne aşteptăm să fie gata în câţiva ani”, a adăugat Türeci, relatează descoperă.ro.

Studiul ARNm se face de aproape 20 de ani

Comunitatea biotehnologiei studiază ARN mesager de aprope două decenii. Platforma medicală funcţionează pe baza unor instrucţiuni pentru transformarea proteinelor antigenice găsite pe suprafaţa unui virus în celulele corpului.

Antigenul va fi apoi copiat şi produs în mai multe celule pentru a crea sistemul imunitar împotriva acelui virus specific, potrivit Observer. Referitor la cancer, ARNm poate fi folosit pentru a furnica celulelor canceroase codurile proteice dintr-o tumoare specifică, care ar putea fi personalizate pentru a se potrivi cu mutațiile cancerului unei persoane.

Totodată, celulele vor produce aceste proteine și antrenează sistemul imunitar pentru a proteja organismul de cancer.

De asemenea, Moderna are în desfășurare un vaccin COVID-19 pe bază de ARN mesager și investighează potențialul tehnologiei în tratarea altor boli.

Firma are 24 de vaccinuri pe bază de ARNm sau terapii în lucru, inclusiv trei proiecte de vaccinare anunţate în ianuarie: unul pentru HIV, unul pentru gripa sezonieră şi al treilea virus Nipah, care provoacă encefalită şi are o rată a mortalităţii de până la 75%.