Pentru prevenirea unei noi explozii de infectare cu noul virus chinezesc, medicul Adrian Wiener propune o metodă utilizată cu succes în alte state, respectiv testarea Covid a apelor uzate din sistemul de canalizare menajeră, iar în acest sens, deputatul şi-a prezentat ideea Institutului de Sănătate Publică.

“Ar trebui să schimbăm și metodologia de testare. Să testăm apa din canalizarea menajeră. Astfel, se poate preveni o transmitere comunitară, în baza acestor analize. Vorbesc despre testarea nu a persoanelor, ci a apelor menajere care ajung în contact cu fluidele corpurilor. În acest mod, putem afla că tendinţa este de creștere a încărcării virale.

Putem fi anunţaţi că urmează, în zona respectivă, un val de transmitere comunitară. În acest fel, nici sistemul medical nu poate fi luat prin surprindere, se pot face pregătiri pentru un număr ridicat de pacienţi. O astfel de testare realizată la 2-3 zile, dacă nu chiar în fiecare zi, ne poate pune în gardă,” a spus medicul-

Potrivit lui Wiener, prin identificarea corectă a încărcării virale cu SARS-CoV-2 în materiile fecale, secreţii respiratorii sau urină care se află în canalizare, se poate identifica o posibilă explozie a cazurilor de Covid-19 şi incidenţa reală actuală.

Scrisoare oficială a lui Adrian Wiener către INSP

După cum am arătat anterior, doctorul a luat hotărârea de a propune noua metodă de analiză Institutului Naţional de Sănătate Publică, motiv pentru care a transmis o scrisoare oficială directorului instituţiei, pe care o redăm şi noi mai jos:

“România are o capacitate limitată de testare RT-PCR pentru SARS-CoV2. Niciodată nu am ajuns la utilizarea întregii rezerve teoretice de 50.000 de teste/zi. Astfel, instrumentul testării nu a fost folosit niciodată prospectiv, ci doar reactiv – pentru confirmarea/infirmarea suspiciunii de COVID-19 la pacienții care corespund definiției de caz din Metodologia de Testare.

Incidența cumulată la 14 zile la mia de locuitori este astfel doar o parte din incidența reală pentru că toți indicatorii epidemiologici au limitări inerente. La această stare de fapt contribuie și inerția semnificativă a anchetelor epidemiologice; unii dintre contacți nu sunt identificați în timp real iar unele persoane, deși cu simptomatologie ușoară/medie, nu se testează iar de multe ori nici nu își asumă izolarea în contextul clinic de impregnare virală,” aspus Wiener.

Anticiparea numărului de îmbolnăviri

Medicul susţine faptul că metoda propusă poate fi utilizată pentru anticiparea număului de cazuri de infectare cu noul virus chinezesc.

Numărul persoanelor spitalizate sau gradul de încărcare al secțiilor ATI reflectă nivelul transmiterii comunitare cu o întârziere de zile/săptămâni și nu reflectă componenta ușoară/asimptomatică de boală. Pentru a suplini acest neajuns evident, pentru a avea un suport epidemiologic mai solid pentru calibrarea onestă a politicilor publice comunitare privitoare la restricții și conduită comunitară, vă îndreptăm atenția spre un instrument inovativ de evaluare globală a prevalenței COVID-19 în zonele metropolitane.

Astfel, încărcarea virală cu SARS-CoV-2 RNA a apelor uzate provenite din canalizarea menajeră și mai ales evoluția în dinamică a acestei încărcări poate reflecta variații în prevalența COVID-19 în zonele urbane. Poate fi un instrument util în evaluarea transmiterii comunitare a bolii și poate anticipa numărul de îmbolnăviri și accesarea serviciilor medicale. Laboratoarele DSP pot efectua ritmic – la 2-3 zile – analize din puncte cheie de colectare și astfel dinamica încărcării virale a populației generale să poată fi evaluată,” a mai afirmat medicul Adrian Wiener.