Certificatul verde digital are o importanță deosebită pentru toate persoanele. Călătoriile se vor face pe baza acestuia. Pe de altă parte, oamenii vor șă știe în ce măsură le sunt afectate drepturile fundamentale. Ce date personale se stochează, pe ce perioadă. De asemenea, ce se întâmplă cu cei care refuză să se vaccineze, întrucât vaccinarea este voluntară în aproape toate statele din lume.

Certificatul verde digital, pe care Comisia Europeană vrea să îl introducă cât mai repede, va stoca date precum:

numele: numele de familie și prenumele, în această ordine;

(b) data nașterii;

(c) boala sau agentul vizat;

(d) vaccin/profilaxie;

(e) produsul medical administrat la vaccinare;

(f) deținătorul autorizației de introducere pe piață a vaccinului sau producătorul vaccinului;

(g) numărul de vaccinuri/doze administrate din schema de vaccinare;

(h) data vaccinării, cu indicarea datei ultimei doze administrate;

(i) statul membru de vaccinare;

(j) emitentul adeverinței;

(k) un identificator unic al adeverinței

Despre acestea, oficialii UE spun că nu afectează dreptul la viață privată, mai ales că este vorba despre un consimțământ. Existența datelor sunt în baza acordului de vaccinare.

Unii dintre europarlamentari s-au opus vehement, însă, Comisia Europeană i-a invitat să citească mai mult despre GDPR înainte de a face declarații politice.

Unul dintre opozanții certificatului verde digital este europarlamentarul Cristian Terheș.

“Am spus că am votat împotriva intrării în procedura de urgență a regulamentului privind instituirea la nivelul UE a “pașaportului/certificatului verde digital” deoarece crează premizele unei supravegheri în masă a populației cu vădite efecte negative în încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale.

În documentele Comisiei Europene se spune că acest certificat va “facilita libera circulație” în UE, ceea ce e aberant. Nu o va facilita, ci o va condiționa, astfel că “libera circulatie” dintr-un drept devine un privilegiu” , a explicat el, pe contul personal de Facebook.

Mai multe state și companii aeriene au anunțat călătoria pe baza acestuia încă din decembrie 2020.