Potrivit reprezentanţilor CFR, se intenţionează modernizarea căii ferate Apahida-Suceava. În acest sens, pentru realizarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic necesare modernizării liniei de cale ferată Apahida-Ilva Mică, acesta fiind primul tronson. s-a lansat o licitaţie în regim deschis.

Distanţa respectivă se întinde pe 119 km, iar în prezent, pentru parcurgerea unei astfel de călătorii este nevoie de aproximativ 4 ore. În momentul de faţă, singura variantă mai rapidă de transport pe calea ferată, de la Ilva Mică la Apahida, este călătoria cu două trenuri însă timpul parcurs tot se întinde pe circa 3 ore, sau chiar mai mult.

Odată reabilitat tronsonul de faţă, distanţa ar putea fi parcursă în mai puţin de 60 de minute.

Proiectul prevede viteza maximă de circulație de 160 km/h pentru trenurile de călători, respectiv de 120 km/h pentru trenurile de marfă” anunță CFR.

Detaliile licitație

Studiul de fezabilitate și Proiectul Tehnic pentru modernizarea liniei de cale ferată pe subsecțiunea I Apahida-Ilva Mică, în lungime de 119 km, au drept scop primar identificarea unei variante tehnice, operaționale, economice şi financiare, al impactului asupra mediului, dar şi al schimbărilor climatice.

În ceea ce priveşte obiectivul general al contractului de prestări servicii, acesta este reprezentat de către modernizarea infrastructurii feroviare între Apahida şi Ilva Mică, deoarece se doreşte integrarea cât mai rapidă a unui transport durabil între regiunea Centrală şi Nord-Estică a României şi asigurarea dezvoltării socio-economice a zonelor traversate, precum şi consolidarea competitivităţii economice a ţării. Totodată, se mai urmăreşte şi asigurarea unor condiţii în ceea ce priveşte creşterea numărului de pasageri şi a volumului de mărfuri transportate pe reţeaua TEN-T.

Totodată, în contract se mai menţionează şi atingerea unor obiective specifice, precum:

  • Creșterea vitezei de circulație și, implicit, reducerea duratei de călătorie pe subsecțiunea analizată și pe întreaga secțiune Apahida – Suceava.
  • Îmbunătățirea condițiilor de călătorie și creșterea gradului de siguranță, gestionând în același timp impactul asupra mediului, în conformitate cu cerințele europene.

Valoarea contractului

Cu privire la valoarea estimată, aceasta se ridică la suma de 34.088.600 RON, iar sursa de finanţare este asigurată în proporţie de 85%, din fonduri europene nerambursabile, iar 15% din fonduri naţionale.

Durata contractului este de 23 de luni.

Anunţul de participare la licitaţie şi documentaţia de atribuire pot fi consultate în Sistemul informatic colaborativ pentru mediu performant de desfasurare al achizitiilor publice (SICAP), la adresa www.e-licitatie.ro. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 15.03.2021.