Judecătorii de la Curtea de Apel Ploiești au dat sentința privind dosarul care avea ca obiectiv mutarea Cheilor  Bicazului în administrația teritorială a județului Harghita. Un litigiu de graniță între județele Neamț și Harghita.

Magistrații de la Curtea de Apel Ploiești au respins, pe 13 ianuarie 2021, contestațiile în anulare ale CJ Harghita ca inadmisibile. Altfel spus, Cheile Bicazului rămân în Neamț.

Sentință irevocabilă

Csaba Borboly a redeschis procesul în octombrie 2010 pentru administrarea Cheilor Bicazului, un obiectiv turistic de mare interes în țara noastră.

„Este o victorie normală, zic eu, o victorie firească, în urma demersurilor întreprinse pentru a ne apăra cât mai bine în instanţă dreptatea. Justiţia şi-a spus cuvântul şi e o victorie, consider eu, pentru toţi nemţenii. Vreau să le mulţumesc tuturor celor cu care am colaborat pentru a ajunge la obţinerea acestei sentinţe favorabile. Au dovedit că sunt adevăraţi profesionişti, dar, mai ales, că îşi iubesc judeţul pe care îl reprezintă“, a declarat prefectul de Neamţ, George Lazăr.

Procese de 11 ani

În iunie 2020, președintele CJ Harghita a depus o contestație în anulare împotriva deciziei Curții de Apel Ploiești, prin care județul Neamț, prin comuna Bicaz Chei, îi era reconfirmat dreptul de administrare a Cheilor Bicazului.

Procesele dintre cele două județe durează de 11 ani, iar Curtea de Apel Ploiești a decis printr-o sentință definitivă, pe 25 iunie 2020, că cele 700 de hectare din împrejurimi ce aparțin comunei Bicaz Chei și a celebrului defileu trec în administrarea CJ Neamț, conform Adevărul.

Oficialii din Neamț au contestat sentința Tribunalului Prahova, pe 12 iunie 2019, prin care zona Cheilor Bicazului a fost mutată în Secuime.

Procese intentate de Secuime

Toate procesele au fost intentate de reprezentanții Harghitei sau de Primăria Gheorgheni. În motivarea primei instanţe se invoca drept „act relevant“ HG 540/2000 (care stabilea reţeaua de drumuri naţionale) şi nu Legea 2/1968, ce stabilea traseele de hotar fixate cu ocazia  delimitării teritoriului administrativ  al României.

,,E surprinzător, pentru că judecătorii s-au orientat după o hotărâre din 2000, privind «aprobarea încadrării în categorii funcţionale a drumurilor publice». Hotarul care a fost aşa şi pe timpul regiunilor, când era hotar între fosta Regiune Autonomă Maghiară Mureş şi Regiunea Bacău (din care făcea parte şi Neamţul – n.r.)“,  a spus șeful Oficiului de Cadastru Neamț, Simion Stâncel.

Cheile Bicazului reprezintă o zonă geografică deosebit de pitorească din România situată în partea centrală a Munților Hasmaa, în nord-estul țării în județele Neamț si Harghita.