Cheltuielile totale  pentru școala on-line sunt în valoare de 6798 de lei/familie.

Cei care au făcut eforturi mari să susțină educația obligatorie, garantată de stat, au ajuns să facă rate sau chiar refinanțări ale unor credite.

Studiul arată că 95 % dintre părinți au avut cheltuieli suplimentare, neprevăzute pentru școala copiilor în pandemie.

Costul total mediu al părinților pentru a susține educația este de 6.798 de lei, după însumarea cheltuielilor

Echipamentele pentru educația online au avut  costul mediu  mediu de 5.800 de lei pe familie.

Costul mediu pentru cei care accesează servicii de tip Școală după școală a fost de aproximativ 4.200 de lei, o valoare dublă comparativ cu anul 2019.

Cheltuieli uriașe pentru școala on-line

În fapt, părinții chestionați au pus pe hârtie toate cheltuielile și au văzut pe ce au dat banii:

echipamente IT și manuale școlare

materiale igienico-sanitare

alimentație.

Cea mai mare cheltuială pentru familii, mai ales pentru cei care au mai mult de un copil, a fost achiziționarea de dispozitive pentru acces la lecțiile on-line.

Oficialii Salvați Copiii spun că 7 din 10 părinți au cumpărat astfel de dispozitive, iar costul mediu a fost de 5800 de lei/familie.

Școala online. Nu s-a renunțat la meditații

Chiar dacă au stat acasă și cea mai mare parte a pandemiei a însemnat școala on-line, unii dintre părinți afirmă că nu au renunțat la meditații.

Nevoia a fost mai mare, mai ales că sistemul on-line, nu prea a funcționat.  Nici pentru copii, nici pentru profesori.

Sumă plătită este pe locul al treilea, cu aproximativ 2.500 de lei în medie, fiind depășită de costuri neprevăzute  sau care au crescut puternic în pandemie.

Fondul clasei nu a dispărut. Nu se dă chitanță

La toate aceste cheltuieli se adaugă și contribuția la fondul școlii și al clasei. Raportul întocmit de Salvați Copiii arată contribuții obligatorii. Nu au fost diminuate în pandemie, așa cum spun părinți că ar fi trebuit să fie normal.

Fondul școlii este o contribuție obligatorie pentru 13% dintre părinți. Majoritatea celor care achită acest fond afirmă că nu primesc chitanță. În mod surprinzător, această contribuție a rămas, ca incidență, la un nivel similar cu perioada pre-pandemică, în 2018 studiile Salvați Copiii estimând că acest fond este obligatoriu pentru 13% dintre părinți.

Declarație istorică: Lecții la televizor pentru cei care n-au tablete

Monica Anisie, fosta ministră a Educației în guvernul Orban, poate spune că va intra în istorie: nu cu vreo reformă, ci cu o declarație.

Le-a recomandat elevilor care nu au acces la tablete sau alte dispozitive de conectare la internet, din cauza lispsei de curent electric, să urmărească lecțiile prezentate la TVR(postul public de televiziune).

Părinții, copiii și profesorii au rămas șocați. Undeva, la logică se predă și raționamentul afirmațiilor.

Profesorii au rămas în aer

De altfel, profesorii au făcut alte cheltuieli suplimentare.  Nimeni nu i-a întrebat, dacă au dispozitive de predare on-line.

Adela Colchigeanu, profesor de limbi străine, a menționat pentru evztransilvania.ro că, a trebuit să cumpere un telefon nou , să facă un abonament, pentru a preda on-line. Mulți dintre colegii ei au făcut la fel. Statul trimitea amenințări, sub formă de comuniări interne sau de presă, că profesorii vor fi amendați, dacă nu intră să predea on-line.

Cifrele pe care statul refuză să le vadă

România are  52.233 de gospodării neracordate la reţeaua de curent electric. 28% dintre elevi și 43% dintre cadrele didactice nu dețin parțial sau total resursele materiale necesare învățământului online.

Trei din cinci copii merg la culcare nemâncați. România se află pe primul loc în Europa la anafabetismul funcțional și este în topul gravidelor minore.

De asemenea, salariul mediu net, în România, nu atinge nici măcar  3000 de lei.