Cei doi responsabili conduceau administraţiile în domeniul justiţiei, respectiv al educaţiei în Xinjiang. Regiunea este marcată de tensiuni între majoritatea musulmană formată în special din uiguri şi minoritatea han de origine chineză.

Punerea în executare a sentinţelor a fost suspendată pentru o perioadă de doi ani. În practică acest lucru înseamnă, de obicei, că pedeapsa este comutată în detenţie pe viaţă.

Mai multe ţări, printre care SUA, vorbesc, de multă vreme, despre un genocid la care ar fi supuşi uigurii. Organizaţiile de apărare a drepturilor omului acuză Beijingul că a internat, uigurii în centre de reeducare politică. Se estimează că, începând din 2017, peste un milion de uiguri sunti în lagăre denumite, pompos, „centre de formare profesională‟.

Regimul comunist neagă această cifră şi dă asigurări că este vorba despre ‘centre de formare profesională’ menite să-i îndepărteze pe uiguri de islamism şi separatism, după o serie de atentate de care s-ar face vinovaţi.

În acest context, fostul ministru al justiţiei din Xinjiang, Shirzat Bawudun, a fost găsit vinovat de conspiraţie cu MITO. A fost acuzat că s-a întâlnit cu un membru al acesteia în 2003, pe când lucra în poliţie, conform Xinhua.

MITO este Mişcarea Islamică din Turkestanul de Est și se află pe lista organizaţiilor teroriste a ONU. Organizația a fost retrasă de pe lista Statelor Unite anul trecut, Washingtonul afirmând că această mişcare nu mai să există.

Turkestanul de Est este, în general, numele dat Xinjiang de către uiguri

Turkestanul de Est este, în general, numele dat Xinjiang de către uigurii în exil care cer independenţa regiunii.

Justiţia l-a mai găsit vinovat pe Bawudun de „activităţi religioase ilegale cu ocazia căsătoriei fiicei sale‟.

Celălalt condamnat, fostul ministru regional al educaţiei, Sattar Sawut, a fost găsit vinovat în legătură cu manualele şcolare. În manualele şcolare de limba uigură apar apologii ale separatismului, terorismului şi extremismului religios, conform site-ului guvernului local. Aceste manuale au fost folosite timp de 13 ani.

China nu publică numărul de condamnări la moarte dictate într-un an şi nici pe cel al execuţiilor. Amnesty International afirmă că această ţară este pe primul loc în lume, cu mii de condamnări şi execuţii anual.