Pacienta este internată în cadrul compartimentului de chirurgie toracică. „Este vorba de o pacientă în vârstă de 63 de ani care s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a spitalului pentru dispnee de repaus şi dureri toracice drepte. Examinarea tomografică a toracelui efectuată de urgenţă a evidenţiat prezenţa unei formaţiuni tumorale gigante intratoracice drepte, compresivă pe structurile vitale mediastinale”, a spus Alexandra Rus.

După o pregătire preoperatorie adecvată, s-a intervenit chirurgical de către echipa formată din dr. Marius Urcan, medic primar chirurgie toracică, dr. Giuliano Petruţ, medic primar chirurgie toracică, şef compartiment, asistent medical Sami Bujor şi echipa anestezică formată din dr. Alina Pauşan, medic primar ATI, şef secţie, şi asistenta medicală Dana Moldovan, coordonator anestezie.

„Complexitatea intervenţiei chirurgicale a constat în dimensiunile formaţiunii tumorale intratoracice cu o dimensiune de 20 centimetri diametru şi o greutate de 1.500 grame, dar şi compresiunea pe care o realiza pe cord şi vasele mediastinale. Operaţia a necesitat o sincronizare perfectă între cei doi chirurgi toracici şi o colaborare excelentă cu echipa de anestezie. Intervenţia chirurgicală s-a desfăşurat fără incidente intra-operatorii, iar evoluţia postoperatorie este favorabilă”, a declarat directorul medical interimar al SJU Baia Mare, dr. Vasile Pop.

Pacienta este internată în cadrul compartimentului de chirurgie toracică şi urmează să fie externată zilele următoare.

Medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Baia Mare precizează că unitatea medicală este deschisă respectând toate prevederile legale impuse în vederea prevenirii infecţiilor cu COVID-19, iar cetăţenii se pot prezenta cu încredere pentru tratamente sau intervenţii chirurgicale în cazul în care au nevoie.

Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare reprezintă unitatea sanitară cea mai complexă a județului Maramureș, asigurând asistența medicală de specialitate pentru peste 100.000 de locuitori din municipiul Baia Mare, respectiv peste 500.000 de locuitori ai județului.

Pentru unele specialități (cardiologie intervențională: implant stimulatoare cardiace și defibrilatoare automate interne, neurochirurgie, chirurgie vasculară periferică) deservește și bolnavii din județele limitrofe, respectiv Satu Mare și Sălaj, îndeplinind, totodată, și funcția de spital de urgență.