Potrivit unui raport al BNR, transmis marți, 16 martie, investițiile străine au scăzut dramatic în ultimă lună din acest an. Practic, 70, 39 % dintre oamenii de afaceri din alte state care voiau să investească direct în România s-au retras.

Acest lucru înseamnă mai puține locuri de muncă, mai puțini bani la bugetul de stat.

Concret, România a pierdut 363 de milioane de euro în doar 30 de zile, iar analiștii economici spun că trendul va fi tot pe minus. Valul al treilea al pandemiei de Covid nu oferă garanția unor afaceri, mai ales cu un capital străin.

„ Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 363 milioane euro (comparativ cu 1,226 miliarde de euro în luna ianuarie 2020), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 531 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 168 milioane euro”, transmite BNR.

Document BNR. Prețuri mari, credite majorate. Cum treci peste criza economică

De asemenea, datele comunicate de BNR arată și o majorare a creditelor în euro.

Asta înseamnă că românii vor scoate mai mulți bani lunar pentru plata datoriilor către bănci.

În bani înseamnă cu până la 20 de lei pentru rata lunară a unui credit cu valoarea maximă de 1200 de lei.

Specialiștii explică fenomenul. Băncile au rămas fără lichiditate și atunci au găsit modalitatea de recuperare a pierderilor.

„A scăzut temporar lichiditatea în bănci. Acest luru se întâmplă în general spre sfârșitul lunii, când firmele trebuie să plătească dările la stat, impozitele. Până când trezoreria începe din nou să plătească către bugetari salarii sau pensii, există un moment de lichiditate mai scăzută”, a explicat pentru Antean 3, Irina Chițu, analist financiar.

Sfatul pentru depășirea crizei economice vine tot de la experți. Aceștia spun că oamenii ar trebui să se reorienteze și să transforme orice hooby, aptitudine într-o activitate remunerată, pentru a exista lichiditate.