Cotidianul transilvănean Krónika informează că cimitirul militar maghiar dedicat celor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial va fi realizat la Arad, citează Hirado.hu.
Reprezentanții Institutului şi Muzeului Militar (HM HIM) de la Budapesta, Ministerul Apărării Naționale din România și Primăria Arad au discutat despre posibilitatea înfințării unui cimitir militar la Arad.
Conform UDMR Arad, municipalitatea arădeană a decis să le ofere o parcelă în Cimitirul Pomenirea. Locul se află în apropierea autostrăzii A1. În cimitir sunt îngropați militari români, ruși, sârbi și maghiari din Al Doilea Război Mondial. Conform planului, aici se vor odihni militarii maghiari căzuți în toamna anului 1944, în zona orașului Turda.
Arad. Cimitir pentru militarii căzuți în Cel De-Al Doilea Război Mondial
Rămășițele militarilor au fost dezgropate din cimitirul evreiesc din Cluj-Napoca în urmă cu șase ani. Reprezentanții Secuimii și-au exprimat regretul cu privire la faptul că cimitirul va fi amplasat în Arad.
„Pe data de 15 aprilie, delegații Ministerului Apărării din Ungaria și Institutul și Muzeul de Istorie Militară, precum și Oficiul Cultului Eroilor din România (ONCE), au participat la prima întâlnire de la Arad, unde s-au purtat discuții în privința unui cimitir colectiv pentru resturile pământești, exhumate deja, ale celor 90 de soldați unguri căzuți în bătălia de la Turda, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La întâlnire au fost prezenți și reprezentanți ai Organizației Județene UDMR Arad”, scrie partidul arădean pe pagina de Facebook.
Statul român a amânat decizia înfințării unui cimitir pentru militarii maghiari
La discuțiile purtate, s-a vorbit despre mutarea militarilor în Sâmbriaș sau Pănet.Locotenent-colonelul György Nagy, ataşatul militar şi aviatic al Ambasadei Ungariei la Bucureşti a precizat că cele două localități au fost doar propuneri.
„Partea română a propus o a treia locaţie, Aradul, iar în conformitate cu acordul interstatal, decizia finală trebuie luată de ţara-gazdă. Întrucât în ambele regiuni trăiesc comunităţi maghiare, consider că nu este relevant în care dintre aceste locuri vor fi îngropaţi eroii noştri“, a declarat György Nagy, informează Krónika.
Conducerea Institutului şi Muzeului Militar (HM HIM) de la Budapesta au cerut un teren de o suprafață de o mie de metri pătrați, iar în anii următori sute de militari ce și-au pierdut viața în război vor ajunge în cimitirul din Arad.