În cursul zilei de ieri s-a desfăşurat o dezbatere publică în care primarul judeţului Bistriţa, domnul Ioan Turc, a declarat faptul că având în vedere reacţiile bistriţenilor care nu doresc distrugera fostului Cinematograf 23 August pentru construirea unei parcări, a renunţat la idee.

Astfel, fostul cinematograf va rămâne acolo unde este şi va fi transformat într-o instituţie de cultură de care Bistriţa ducea lipsă.

Cinematograful 23 August a intrat în proprietatea Primăriei Năsăud

Primăria Municipiului Bistriţa a reuşit în cele din urmă să preia Cinematograful 23 August de la instituţia care deţinea clădirea, RADEF.

În momentul de faţă, aceasta se află într-o stare de degradare avansată, motiv pentru care municipalitatea dorea să o demoleze pentru a amenaja o nouă parcare.

Cu toate acestea, bistriţenii s-au opus acestei idei, realizând chiar o petiţie online pentru a stopa demersurile respective de demolare.

Cetăţenii bistriţeni au câştigat

Ieri, edilul Bistriţei a făcut mult aşteptatul anunţ potrivit căruia decizia de a dărâma clădirea a fost anulată din cauza reacţiilor cetăţenilor care nu şi-au dorit să vadă fostul cinematograf la pământ.

Drept urmare, clădirea va fi recondiţionată şi transformată într-o instituţie de cultură.

„După înscrierea în domeniul public al fostului cinematograf 23 August vom face o intervenție de primă urgență, astfel încât să nu se prăbușească această clădire cu valoare istorică, concomitent cu expertizarea clădirii în cederea stabilirii unei agende cu privire la reintroducerea ei în circuitul cultural.

Am înțeles mesajele transmise, îi liniștesc pe toți cei care își doresc ca fostul cinematograf Omnia să fie reabilitat. E clar, e o rezistență pe această temă și iau act de ea. E limpede: preluăm, conservăm, redăm în circuitul public.

Îmi doresc ca Bistrița să aibă un teatru, suntem printre puținele municipii care nu au teatru. Căutam locați, m-ați convins, e cinema Omnia”, a spus primarul Ioan Turc, la dezbaterea de ieri.