Liderii PSD sunt acuzați de premier că au interpretat eronat, dar  în mod voit, o scrisoare a Comisiei Europene(CE) către Ministerul Finanțelor, prin care se opune măsurilor de austeritate luate de Guvern la începutul anului, în conxtextul pandemiei.

Acest tip de împrăștiere a informațiilor distorsionate este numit generic fake-news.

De câteva zile circulă un fake- news despre o scrisoare a CE pentru Ministerul Finanțelor din România.

Există o singură explicație pentru acest fake news. Scrisoarea este în engleză iar la PSD este clar o barieră acest lucru. Ce apare în scrisoare- CE susține eforturile guvernului pentru reformă (am anunțat deja o parte din măsuri și mai urmează altele) și nu susține măsuri care reduc permantent veniturile bugetare sau cresc permanent cheltuielile bugetare. Am zis că nu voi accepta astfel de măsuri și este bine că și CE susține acest lucru public.

Vă susținem să luați măsuri, să reduceți semnificativ deficitul bugetar, dar înțelegem că încă suntem în pandemie și este nevoie de cheltuieli suplimentare pentru sănătate, explică Cîțu.

An de foc pentru economia României

Anul 2021 va fi unul de foc pentru economia României și, implicit, pentru Guvernul Cîțu. Primele efecte ale crizei economice generată de pandemie se văd, iar măsurile fiscale adoptate prin ordonantă de urgență au adus unele nemulțumiri ale sindicatelor și pensionarilor.

Salariile bugetarilor au fost înghețate, creșterea pensiilor speciale a fost amânată cu un an, iar TVA-ul de 5% aplicat la imobilele care ajung până la 140 000 de euro a fost, de asemenea, amânat, pentru că în opiniile premierului prioritățile sunt altele. Au fost menținute anumite facilități fiscale pentru HoReCa, pentru angajatori și pentru cei care au rate la bănci.

În luna februarie se va adopta bugetul public, iar Cîțu a dat deja temă ministerelor să facă planul de finanțare pentru cele mai impotante proiecte.

Pe de altă parte, liderii sindicatelor au anunțat proteste ample, dacă nu le vor fi luate în seamă doleanțele.