Florin Cîțu a declarat că toate tipurile de vaccin distribuite în țara noastră vor fi folosite în campania de vaccinare anti-Covid. Premierul a precizat că discuțiile în spațiul public privind lotul de vaccin de la AstraZeneca nu va opri vaccinarea în țara noastră.

„Campania de vaccinare trebuie să continue cu toate tipurile de vaccin, bineînţeles, cu monitorizarea tuturor efectelor adverse. Nu s-a schimbat nimic. În ceea ce priveşte tipul de vaccin care a fost ieri în discuţie în spaţiul public (AstraZeneca – n.r.), Agenţia Europeană spune foarte clar că nu există indicii în acest moment care să facă o legătură între cele câteva cazuri şi vaccin.

De aceea, campania de vaccinare trebuie să continue, bineînţeles, cu monitorizarea efectelor adverse. La nivel european sunt deja 5 milioane de persoane vaccinate cu acest tip de vaccin şi avem, bineînţeles, o ţară, Marea Britanie, care-şi vaccinează toată populaţia. Ar fi greu de crezut că un Guvern ar fi aşa de iresponsabil”, a declarat Florin Cîţu, vineri, la Palatul Victoria.

Cîțu: Mă voi vaccina cu ceva fi atunci

Șeful Executivului a mai precizat că populația trebuie să aibă încredere în specialiștii care au recomandat utilizarea acestui tip de vaccin, informează Agerpres.

„M-am vaccinat cu ce a fost atunci, dacă va fi o şansă în viitor, dacă trebuie să ne vaccinăm din nou, mă voi vaccina cu ce va fi atunci. Am încredere în experţii Agenţiei Europene a Medicamentului şi, în special, am încredere în experţi”, a mai declarat Cîţu.

Italia a retras lotul ABV2856 și este oprit de la vaccinare și înlocuit cu doze din alt lot de la AstraZeneca și în România. În ceea ce priveşte lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării, CNCAV precizează că România a recepţionat prima tranşă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 7 februarie.

EMA a precizat că până în momentul de față nu există nicio legătură de cauzalitate între vaccin și alte evenimente adverse raportate.