Șeful Executivului, Florin Cîțu, a declarat că guvernanții susțin măsura privind neplata impozitului specific de către domeniul HORECA.

Premierul are de gând să prelungească, până la vară, plata impozitului specific de către cei din HoReCa. Totodată, Cîțu a mai specificat că așteaptă o propunere din partea Ministerului de Finanțe în acest sens.

Cîțu a mai declart că plata impozitului specific a fost suspendată de la începutul stării de urgență.

„Impozitul specific nu a fost plătit şi nu se plăteşte până în martie anul acesta, începând cu starea de urgenţă şi până în martie anul acesta, şi pentru că sunt restricţii în continuare ne gândim să prelungim lucrul acesta, deci impozitul specific pentru acest sector nu a fost plătit.”, a precizat Cîțu.

Reduceri de chirii cu până la 50 % pentru cei din HoReCa

Totodată, prim-ministrul a mai precizat că s-au redus chiriile și o parte din salariu a fost plătit de către statul român, informează AGERPRES.

,,Autorităţilor locale, printr-o ordonanţă, li s-a dat voie să reducă chiria, la cerere, până la 50%. A existat IMM Invest şi v-am spus, între primele 3-4 domenii erau restaurante şi domeniul respectiv (HORECA – n.r.).

Şomajul tehnic şi, după aceea, măsura de plată a 41,5% din salariu pentru cei care sunt tot din şomaj tehnic, tocmai aceasta a făcut un lucru foarte important, a menţinut locurile de muncă.

Deci nu a fost niciun cost pentru antreprenori. Diferenţa faţă de criza din 2008, ce am învăţat atunci, a fost să nu lăsăm acest cost al şomajului tehnic pe antreprenori”, a afirmat Florin Cîţu, joi, la dezbaterea online.

Soluții pentru cei din domeniul HoReCa

În cadrul dezbaterii online, premierul a mai precizat că Executivul caută soluții pentru situația critică în care se află cei din domeniul HoReCa.

„Măsura II începe să fie plătită, cred, acum avem buget şi va fi plătită, deci sunt aceste măsuri şi IMM Invest tocmai a fost prelungit, din nou, pentru anul acesta, cu un plafon de 15 miliarde în continuare. Deci, sunt măsuri la care oamenii pot să acceseze şi, da, impozitul specific ne gândim să-l prelungim şi după luna martie, să fie în continuare scutit până în vară, o să vorbesc cu colegii de la Finanţe, să vedem cum vin cu propunerea”, a mai declarat Cîţu.