Șeful Executivului, Florin Cîțu, susține că se va lua o decizie pragmatică.
„Voi avea o discuție cu cultele religioase din nou, miercuri, ca să vedem cum organizăm noaptea de Paști ortodox. Trebuie să avem niște reguli de distanțare socială, pe care să le respectăm cu toții, acolo, în jurul bisericii, etcetera. Vom discuta, vor fi și cei de la MAI, și cei de la Ministerul Sănătății, voi fi și eu și vom lua cele mai bune măsuri”, a declarat Florin Cîțu la Digi24.
Cîțu nu se înțelege cu preoții. Cum vom lua Lumină de Paște
Deși nu au fost încă stabilite procedurile, iar în unele județe cazurile de COVID sunt în număr alarmant de mare, oficialii BOR și-au exprimat deja un punct de vedere cu privire la oficierea slujbelor de Paște. Ei spun că este total nejustificat să se desfășoare exclusiv afară.
„Decizia premierului este nejustificată. Numărul credincioșilor care participă la slujba de Paște în interiorul bisericii este mic, mai ales în comunitățile rurale. Cei din interior oricum păstrează distanțarea socială și poartă măști, în prezent”, a menționat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR.
Ce s-a stabilit până acum
Ortodocșii sărbătoresc Paștele pe 2 mai. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a spus că în noaptea dinspre 1 spre 2 mai va fi ridicată carantina doar pentru a se merge la slujba de Înviere. Românii au fost avertizați să nu se abuzeze de această relaxare ocazională.
„În toate localităţile se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în perioada 1 mai–2 mai 2021, în intervalul orar 20,00 – 5,00 pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase”, se arată în Hotărârea privind prelungirea stării de alertă în România pentru încă 30 de zile, în perioada 13 aprilie–12 mai 2021.
„Îi rog pe cei care nu participă la slujba de Înviere să rămână acasă”, a precizat Bode. Anul trecut, de Paște, România s-a aflat în stare de urgență.