Primarul Dominic Fritz și-a exprimat, sâmbătă seara, după întrunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş părerea despre ședință. După decizia de oprire a prelungirii carantinei zonale pentru Timişoara şi alte patru comune limitrofe, în ședința CJSU Timiș, acuză Direcţia de Sănătate Publică (DSP) că aceasta a  avut propuneri diferite pentru aceste localităţi, „cu conotaţie politică”.

„Astăzi mi s-a cerut să votez, în același timp, pentru ridicarea carantinei din Moșnița Nouă, unde rata de infectare este de 11,22, cea mai mare din zona carantinată, și să votez pentru continuarea carantinei în Dumbrăvița, cu o rată de 7,42, cea mai mică din zona carantinată. Am cerut explicații pentru această propunere Direcției de Sănătate Publică, dar nu le-am obținut.

Deciziile de carantinare trebuie să fie logice ca să aibă credibilitate și ca oamenii să le înțeleagă și să le urmeze. Nu trebuie să existe nicio suspiciune că aceste decizii sunt luate din considerente altele decât strict epidemiologice.

Astăzi DSP Timiș a propus continuarea carantinei pentru UATurile cu primari din USR PLUS și PSD, și a propus ridicarea carantinei pentru UATurile cu primari PNL. Sunt absolut uimit de conotația politică a acestor decizii.

Chiar documentul Institutului Național de Sănătate Publică, care avizează pozitiv ridicarea pentru Moșnița și Ghiroda, menționează expres că ridicarea carantinei va duce la creșterea ratei de infectare și că, în scurt timp, localitățile vor intra din nou în carantină”, a scris primarul pe Facebook.

Edilul,în legătură cu ședința CJSU Timiș,  a continuat cu încrederea omului conștient de dreptatea sa:

„M-am abținut la votul de astăzi pentru că nu puteam legitima o hotărâre ilogică care ne duce la un șir nesfârșit de ieșiri și intrări în carantină în UATuri diferite din jurul Timișoarei. Așa cum am spus mereu, cred că o carantină are rost doar la nivel de zonă metropolitană. Carantina zonală din ultimele două săptămâni a reușit să încetinească ritmul de creștere. De ce să renunțăm la o măsură care producea efect?”

Alin Nica, în același context, postează pe pagina sa de socializare:

„În această seară, în CJSU Timiș a fost eliminată măsura nedreaptă a punerii în carantină a Timișoarei și a zonei periurbane. Deși am luat poziție fermă împotriva carantinei formale și inutile, și acum, și în urmă cu 2 săptămâni, acesta nu este un moment de bucurie. Simt tristețe și multă părere de rău pentru stresul pus pe copii și părinți, pentru pierderile financiare înregistrate în aceste două săptămâni, atâta chin fără absolut niciun rezultat, rata de infectare fiind în crestere.”

Cele două păreri despre rata de infectare, care la Fritz este în scădere, la Nica, în schimb, crește, te fac să te întrebi dacă cei doi au participat la aceeași ședință.