Vești îngrijorătoare pentru Liceul Bogdan Vodă din Vișeu de Sus și Colegiul Vasile Lucaciu din Baia Mare. Câteva clase ar urma să fie desființate. Profesorii și părinții protestează.

La începutul anului o veste îngrijorătoare a făcut înconjurul județului Maramureș. La Liceul Bogdan Vodă din Vișeu de Sus și la Colegiul Vasile Lucaciu din Baia Mare există pericolul de a fi desființate câteva clase. Atât localnicii, cât și profesorii protestează, încercând să evite momentul nedorit.

În urma protestelor și nemulțumirii generale ( profesori și părinți, elevi), Sindicatul Liber din Învățământ Maramureș a considerat necesar să facă câteva precizări.

”Lipsa unei reforme și a unei viziuni reale asupra învățământului ne-a adus în ituația de azi”, a declarat președintele FSLI Maramureș, Ioana Petreuș.

”Lipsa unei reforme și a unei viziuni reale asupra sistemului de învățământ care să ia în calcul nevoile societății și evoluția demografică ne-a adus azi în situația de a avea, pentru anul școlar 2021-2022, cu 40.000 de elevi mai puțin pentru clasele a IX-a. Ceea ce duce la o diminuare de aproximativ 30 de clase în fiecare județ, precum și la o reducere de 2.295 norme didactice. Cum s-a ajuns aici? Deoarece, în urmă cu opt ani, o parte dintre elevi au avut posibilitatea de a opta pentru clasa I sau clasa pregătitoare. Numărul de elevi din clasa a VIII-a de acum care vor opta pentru liceu sau școala profesională este mai mic decât în anul școlar actual, în județul Maramureș, cu 1.391. Asta  duce inevitabil, conform legislației actuale, la o scădere cu aproximativ a 50 de clase de liceu”, explică prof. Ioana Petreuș, președintele SLI MM.

În cadrul comisiilor de dialog cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, SLI MM a tras semnale de alarmă, de mai mulți ani. SLI MM a solicitat identificarea unor soluții care să afecteze cât mai puțini colegi. Unii dintre aceștia au urmat cursuri de reconversie profesională, absolvind una și chiar două facultăți pentru a nu rămâne fără loc de muncă.

”Ne aflăm în ceasul al 12-lea”, a spus Ioana Petreuș

”Deși ne aflăm, practic, în ceasul al 12-lea, soluția cea mai adecvată în acest context ar fi aplicarea corectă legislației. Ceea ce ar duce la reducerea numărului de elevi dintr-o clasă cu implicații și asupra creșterii calității actului educațional. Săptămâna trecută, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a centralizat situația cu care ne confruntăm la nivel național. La ședința Colegiului Național al Liderilor, la care a fost invitat domnul Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, s-au prezentat date concrete, precum și soluțiile identificate: reducerea numărului de elevi/ clasă și completarea normelor didactice cu activități remediale”, a mai declarat prof. Ioana Petreuș, președintele SLI MM.

Solicitarea FSLI are o bază legală. Legea 185/ 2020 prevede că media este de 24 de elevi, dar nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 30. Conform OMEC nr. 5599/ 2020, clasele a IX-a ar urma să se constituie cu 28 de elevi. Asta ar duce, însă, la un adevărat dezastru în rândul cadrelor didactice care predau la liceu.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și Administrația Prezidențială susțin diminuarea numărului de elevi la clasele a IX-a.

Informațiile privind poziția marilor lideri naționali în această privință nu sunt momentan incerte. Domnul ministru Sorin Cîmpeanu a afirmat că va analiza situația transmisă de către inspectoratele școlare. La nivelul ministerului, există posibilitatea de a reduce aceste efective. De asemenea, Administrația Prezidențială susține diminuarea numărului de elevi pentru clasele a IX-a.

În cursul zilei de azi, o delegație de lideri SLI MM, condusă de prof. Ioana Petreuș, va înmâna Prefectului Nicolae Silviu Ungur, o listă de revendicări ale salariaților din învățământ. Cu această ocazie va fi abordat și proiectul planului de școlarizare pentru județul Maramureș.