Sunt bine cunoscute problemele cu care clujenii se confruntă când vine vorba de a găsi un loc de parcare. Majoritatea dintre ele sunt deținute și amenajate de către Primărie și sunt contra cost, iar în cazul în care parchezi într-un loc interzis, riști să te trezești cu o amendă de 400 de lei.

Între 5.000 și 10.000 euro un loc de parcare

„În Mănăștur o parcare terană ajunge undeva la 5.000 de euro, iar cea subterană la aproape 6.000 de euro. Prețurile cresc puțin în cartierele Mărăști și Gheorgheni, cea subterană poatte ajunge chiar și la 10.000 de euro. O altă zonă care are prețuri destul de mari este zona Andrei Mureșan, parcarea subterană la blocurile noi ajungând lejer la 10.000 de euro, iar cea terană la 6.000-8.000 de euro”, a explicat un agent imobiliar din Cluj, pentru monitorulcluj.ro

Cele mai căutate locuri de parcare sunt în zona centrală și semicentrală. De asemenea, parcările din cartierele mari ale orașului sunt la mare căutare ( Mănăștur, Mărăști și Ghergheni). Valoarea unui loc de parcare în Cluj-Napoca este calculat în funcție de prețul metrului pătrat al apartamentului care este scos la vânzare.

,,Mai exact în 70% din cazuri se poate spune că dacă propietatea nu are parcare, nu prezintă interes. Majoritatea blocurilor noi construite vin la pachet cu loc de parcare, dar prețurile sunt pe măsura condițiilor”, a mai adăugat agentul imobiliar.

Abonamente mai ieftine , ,,cadou” din partea primăriei

Deoarece locurile de parcare în Cluj-Napoca sunt limitate, se aplică bine cunoscuta regulă ,,primul venit, primul servit”. Un clujean scoate din buzunar pentru un loc de parcare de 6 metri pătrați nu mai puțin de 400 de lei. Prețul abonamentelor poate să difere de la o zonă la alta: în zona centrală costă 79 de lei metru pătrat, iar în cartierele municipiului costă 66 de lei metru pătrat.

Pentru a veni în sprijinul șoferilor, Primăria Cluj-Napoca a construit mai multe parking-uri moderne. În cartierul Mănăștur , primăria a construit primul parking semi-îngropat din România. Prețul unui abonament anual în aceste parking-uri începe de la 115 lei pentru persoane fizice și 872 de lei pentru persoanele juridice.