Cluj. Directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu”  David Ciceo, a precizat că de la sfârșitul lunii iulie va fi operațional certificatul verde. O astfel de decizie ar fluidiza călătoriile.

Ciceo susține că adoptarea legislației privind certificatul verde de Parlamentul European este un motiv de bucurie.

Certificatul verde ar putea fi disponibil pe la sfârșitul lunii iunie, informează reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

Cluj. Ce trebuie să facă pasagerii cu certificatul verde la aeroport?

Pasagerii care vor intra pe aeroportul din Cluj vor trebui să scaneze un cod QR. Acolo vor fi precizat data vaccinării sau dacă pasagerul a făcut un test COVID-19 care a ieșit negativ. De asemenea, acest certificat va arăta dacă pasagerul a fost infectat cu noul coronavirus în ultimele 90 de zile.

„Acest certificat va simplica foarte mult lucrurile. Când va fi scanat doar un cod timpul la aeroport se va scurta foarte mult. De asemenea, se va putea implementa la nivel național posibilitatea de a călători. În cazul celor vaccinați, fără test, care este destul de scump, dar și fără carantinare.

 Revenirea călătoriilor cu avionul

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a făcut deja o recomandare pentru toate țările europene să accepte pasagerii vaccinați fără test și fără carantinare. Au mai făcut și o recomandare ca cei vaccinați să stea în aceeași încăpere, fără mască și fără distanțare socială”, a explicat David Ciceo, informează monitorulcj.ro.

În 2020, Aeroportul ,,Avram Iancu” din Cluj a avut o scădere de peste 65 % a traficului. În august și septembrie, anul trecut, aeroportul a fost la 32 % din traficul pe care l-a avut în 2019. În luna august a lui 2019, Cluj a avut peste 300.000 de pasageri, în august 2020, numărul a scăzut la 100.000 de pasageri.

,,Deocamdată trebuie să fim prudenți. Pentru că nu se întrevede o soluție în Europa sau în alte țări și în acest moment estimăm că s-ar putea ca în 2021 să avem 1,2 milioane de pasageri, o creștere de aproximativ 20%. Ne așteptăm ca în 3 – 4 ani să revenim la 3 milioane de pasageri”, a precizat în acea vreme directorul aeroportului, David Ciceo.