Salvamont Cluj avertizează pericolul la care se expun cei care fac drumeții fără echipament corespunzător și care nu folosesc un ghid de călătorie.
Pe munte că pe unele poteci sau pe stânci ar putea întâlni vipere sau alţi şerpi care ies la soare, din hibernare. Oficialii Salvamont Cluj spun că aceste reptile nu atacă omul, dacă nu se calcă pe ele, din greşeală, sau nu ne intersectăm cu traseul lor.
Pentru siguranţa deplasării pe munte se recomandă ca oamenii să aibă acoperită partea inferioară a piciorului, de la bocanc până la genunchi, ori să poarte un pantalon lung, o jambieră sau parazăpezi, sunt câteva dintre recomandările celor de la Salvamont.
Cluj. Ce trebuie să faci dacă ești mușcat de viperă
Reprezentanții Salvamont Cluj spun că pot fi contactați de urgență, în cazul în care sunteți mușcat de viperă. Ei precizează că nu este recomandat sub nicio formă ca veninul să fie aspirat cu gura, fiind extrem de nociv pentru organism.
Îndepărtați-vă de zona unde s-a produs incidentul;
-
sunați urgent la 112 sau 0-SALVAMONT (0725 826668);
-
evitați mișcările pentru a limita răspândirea veninului în sistemul circulator;
-
NU puneți garou, NU aspirați veninul cu gura;
dezinfectați plaga și imobilizați zona.
Salvamont mai are o avertizare. De ce este periculos să mergi la munte
Oficialii Salvamont spun că sunt periculoase drumețiile la acest moment, deoarece s-a depus un strat considerabil de zăpadă și există riscul producerii de avalanșe. Chiar dacă se va încălzi, zăpada își va schimba consistența și se vor produce avalanșe.
„S-a depus un strat de zăpadă considerabil, de 5 până la 10 centimetri. Le recomandăm turiştilor să abordeze traseele cu precauţie sau chiar să-şi anuleze, pe cât posibil, turele pe munte, în următoarele zile şi la sfârşitul de săptămână. Zăpada este proaspătă, înşelătoare, depusă peste bolovanii care abia au fost descoperiţi”, a declarat şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, citat de Agerpres.