Festivitatea de premiere se va desfășura on-line și va putea fi urmărită pe 17 decembrie ac, începând cu ora 17.00, pe pagina de Facebook a Centrului Rațiu pentru Democrație. Ana Mariana Ilieș a promovat intens drepturile copiilor și ale persoanelor cu dizabilități intelectuale sau fizice, sens în care a fondat și Asociația pentru Protejarea și Ajutorarea Handicapaților Neuro-Psihici din Cluj. Aceasta susține că este important să ne adaptăm perspectiva în funcție de realitatea cotidiană, fără a pune etichete persoanelor.

În prezent, centrul pe care l-a fondat ajută 20 de persoane cu vârsta între 21 și 47 de ani, toate cu dizabilități neuro-psihice. An de an, centrul Rațiu pentru Democrație susține oameni din diverse domenii care vor să facă o schimbare pozitivă, publică în sfera lor de activitate. S-a înființat în anul 2004 la Turda, având și suportul Fundației Caritabile a Familiei Rațiu. Astfel, reușește să se implice în proiecte culturale, jurnalistice, în scopul promovării democrației.

Nu este primul an în care acordă premii oamenilor  care vorbesc despre sănătatea mintală. Au mai fost laureați profesorul Mircea Micle, de la Universitatea Babeș-Bolyai, profesoara Cătălina Tudose din cadrul Universității  de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, psihiatrul Bogdana Tudorache.

Cum e văzută sănătatea mintală în România

Cei mai mulți dintre specialiștii în neuroștiinte, psihologie, spun că sănătatea mintală în România nu mai este un subiect tabu, dar trebuie regândită aria de promovare a acestui concept. În alte state europene, acesta deja face parte din programul național de sănătate publică și toți factorii de decizie se implică în proiecte de înlăturare a stigmatelor sociale. Un mic progres l-am făcut și noi, întrucât psihologul nu mai este confundat cu psihiatrul, este din ce în ce mai promovată profesia de consilier de dezvoltare personală, asociată cu „ starea de bine”, dar în sistemul public mai sunt multe de făcut la acest capitol. Sunt vizate spitalele de neuro-psihiatrie, unde tratamentul clasic- medicamentos trebuie să fie corelat cu consiliere de specialitate și protecția pacienților. Din nefericire, în țara noastră au fost cazuri când bolnavii de la spitalele de psihiatrie au fost lăsați nesupravegheați.

În anul 2019, în România ponderea pacienților cu tulburări mintale și de comportament a fost de 2445 cazuri la 100.000 de locuitori.