În cursul zilei de miercuri, 24 februarie, a fost sistată colectare apei din Tarnița, la cererea DSP Cluj.

Alin Tișe, șeful Consiliului Județean, spune că a cerut explicații, iar rapoartele întocmite de Compania de Apă Someș SA arată că toxicitatea medicamentelor expirate nu a ajuns să polueze lacul.

Analizele au fost finalizate și au indicat că nici un parametru de calitate a apei nu a suferit modificări față de perioada anterioară. Mai exact,  toți parametrii de calitate a apei se încadrau mult sub limitele legale, spun oficialii județului Cluj-Napoca.

Cluj. Nicio localitate afectată de medicamentele aruncate în lacul Tarnița

Astfel, s-a decis reluarea colectării apei brute din lacul Tarnița.

Calitatea apei potabile distribuită în Cluj-Napoca, Gherla, Dej și cele peste 150 de localități rurale deservite de Stația de tratare Gilău, nu a fost în pericol și este absolut sigură pentru consum, spun autoritățile.

Garda de Mediu Cluj a precizat că strâns nouă saci cu medicamente toxice, expirate, provenite din Germania.

Polițiștii au deschis dosar penal, pentru infestarea apei. Vor să afle cine sunt autorii acestui atac la sănătatea populației, nu doar a mediului.

Vă reamintim, în urmă cu două zile lacul Tarnița a fost invadat de antibiotice, analgezice, anticoncepționale.

Cluj. Precizările Poliției în cazul poluării lacului Tarnița

„La data de 23 februarie a.c., polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Florești s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în zona lacului Tarnița, au fost aruncate diverse tipuri de medicamente. Cu ocazia verificărilor efectuate s-a constatat faptul că în două locuri diferite a versantului situat între luciul Lacului Tarniţa şi drumu județean 107P au fost aruncate trei tipuri de medicamente”, informează IPJ Cluj.

Ce riscă autorii infracțiunii de infestare a apei

Codul Penal prevede că infracțiunea de infectare a apei se pedepsește cu închisoare. Pedeapsa este  de la unu la cinci ani, dacă este săvârșită cu intenție.

În cazul unei erori, pedepsele sunt mai ceva mai blânde.  Se prevede închisoare de la 6 luni la trei luni sau amendă.

Lacul Tarnița este un lac de acumulare situat în vestul municipiului Cluj. Suprafața este de 215 ha și reprezintă, un punct de atracție turistică important. Zona ar trebui să fie în atenția celor de la Apele Române în permanență.