În  proiectul de buget aprobat recent de Congresul american este prevăzută și o investiție a Armatei Statelor Unite într-o bază aeriană din România.

Armata SUA va investi în Baza Aeriană Câmpia Turzii în jur de 130 de milioane de dolari.Acești bani pentru dezvoltarea bazei din apropierea Clujului vor fi eșalonați pe o perioadă de patru ani. Avioanele americane F-16, F-15 sau A10 vin constant la Câmpia Turzii, pentru antrenamente cu piloții români.

În cei patru ani prevăzuți pentru implementarea proiectului, americanii au să construiască în baza de la Câmpia Turzii mai multe platforme de avioane, rezervoare de combustibil și depozite. Investițiile Pentagonului au un scop strategic clar. Avioanele americane A10, F-15, și  F-16, apar constant la Câmpia Turzii, pentru antrenamente cu piloții români. În ultimii ani, americanii au adus la această bază  avioane de la majoritatea unităților militare din Europa. Au sosit vehicule aeriene și de peste ocean. Se pare că și celebrele și temutele drone MQ-9 Reaper care, pe lângă funcțiile de observare și supraveghere o au și pe cea de atac, au decolat de la baza din Ardeal.

Generalul în rezervă Ştefan Dănilă, fost şef al Statului Major al Apărării a declarat:

„Investiţiile americane în baze militare românești reprezintă un mesaj ferm pe care îl transmit Federației Ruse, de descurajare pentru orice acțiuni neprietenoase la adresa României”.

Generalul Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene a arătat că nu doar americanii investesc puternic în Baza Câmpia Turzii. Ministerul Apărării Naționale a început deja un amplu program de modernizare, în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari și a precizat:

„Baza va arăta cu adevărat ca o bază aeriană la standarde NATO și va răspunde în același timp și cerințelor de antrenament și pregătire a partenerilor americani. Din punctul nostru de vedere, asta înseamnă construcția unor noi facilități de comandă-control, clădiri de pregătire pentru escadrile, secții de pregătire armament, zone de serviciu de luptă, platforme pentru avioane”.

La  baza de la Câmpia Turzii urmează să îşi aibă bază cea de-a doua escadrilă de F-16 pe care MApN o va achziționa în viitorul apropiat.  După estimările șefului Aviației, schimbările din baza Câmpia Turzii ar trebui să se vadă în următorii cinci ani. (Rador)