Edilul Clujului, Emil Boc,  vrea regionalizare, prin comasarea județelor, iar pentru acest lucru ar fi necesară modificarea Consituției. Declarația pune pe jar lumea politcă, deoarece regionalizarea înseamnă mai puțini parlamentari. Totodată, regionalizarea nu este privită cu ochi buni de unii politicieni, întrucât s-ar ajunge la regionalizarea dorită de UDMR, respectiv Ținutul Secuiesc.

Cum explică primarul Clujului regionalizarea

Boc spune că a susținut regionalizarea prin comasare, dar UDMR a pus piedici. A vrut uniunea județelor din Transilvania într-un anumit fel.

„În 2011, ca premier am încercat comasarea județelor și cred încă în ea. România nu a putut atrage fonduri la nivel regional, pentru că nu îndeplinim criteriile de populație, cu excepția Sucevei, care are peste 800.000 de locuitori. Județele noastre nu se califică la dimensiunea definiției de regiune în UE. Pentru asta trebuie să comasăm județele. Atunci le-am comasat în 16 județe, de fapt erau 13, plus trei.

Ultimele trei erau Harghita, Covasna și Mureș, pentru că UDMR nu dorise sub nicio formă ca aceste județe să facă parte din alte zone și să își piardă majoritatea. Le-am oferit ultima soluție și să rămână la aceste județe distincte și să le comasăm pe celelalte. Nici acolo UDMR-ul nu a fost de acord și proiectul de regionalizare, pe care l-am avut pe masă, s-a oprit”, a amenționat primarul Clujului, citat de știri decluj.ro

Ce beneficii ar avea regionalizarea

În opinia fostului premier, ar fi mai simplă regionalizarea prin comprimare, prin lege, fără modificarea Consituției. Aceasta ar fi o alternativă, explică Emil Boc.

El susține că s-ar desființa un sistem corupt, de finanțare discreționară.

Rămân la convingerea că e mai ușor să comprimi județele prin lege, decât să modifici Constituția cu două treimi și cu greutățile facerii.

Dacă se va face, nu cred, pentru că nu se face nici asta cu comunele. Dar gândiți-vă ce ar însemna să distrugi un sistem clientelar, care din 1968, de 55 de ani? În județe pe lângă primării sunt Poliție, servicii de cadastru, carte funciară, sistem care și-au clădit mici clici.

O dată acestea rupte, gândiți-vă cum ar respira România prin distrugerea acestui sistem clientelar, construit în atâția amar de ani”, notează știridecluj.ro

Fostul premier, Emil Boc, a precizat că nu va candida la alegerile din PNL, însă, se va alia cu cei care îi susțin ideile, în speță cu actualul premier, posibil candidat la conducerea liberalilor, Florin Cîțu.