Record înregistrat de Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca. În luna martie 2021 au fost vândute peste 1 milion de bilete electronice, prin sistemele electronice de plată amplasate în mijloacele de transport public. Călătorii au achiziționat biletele prin SMS, 24 PAY, POS-uri și Ticketing.

Conform bilanțului CTP, numărul plăților digitale a crescut în martie 2021 cu 28 % mai mult față de luna noiembrie a anului trecut.

Plata cu ajutorul cardurilor contactless în mijloacele de transport în comun a fost introdusă în iulie 2019. Primăria Cluj-Napoca și Banca Comercială Română ( BCR) a venit cu ideea introducerii unei astfel de plăți.

Altfel spus, orice călător poate plăti biletul cu cardul contactless Mastercard și Visa în toate mijloacele de transport ale CTP.

Cluj-Napoca. Plata cu cardul contactless

Călătorii pot achita călătoria în Cluj-Napoca prin apropierea cardului de aparatele disponibile în toate mijloacele de transport în comun ale CTP, în mediu deplin securizat.

Acest lucru îl poate face oricine are un card bancar, indiferent de banca emitentă din România sau străinătate. Soluția a fost implementată în autobuze, troleibuze, tramvaie și autobuze electrice. Fiecare autovehicul are două validatoare de plată- în cazul celor scurte- și trei validatoare de plată în cazul celor articulate.

Oricine își poate achita călătoria prin simpla apropiere a cardului bancar, indiferent de vanca emitentă a cardului.

Cum se face plata cu cardul?

Călătorii trebuie să apropie cardul bancar, după care vor primi înștiințarea de realizare a tranzacției. Validatorul instalat în mijloacele de transport în comun va elibera o dovadă de plată pe care călătorul o va păstra până la coborârea din mijlocul de transport. De asemenea, călătoria achitată nu este comisionată și are același tarif cu cel perceput prin alte metode de plată existente.

Dacă plata călătoriei este acceptă, ecranul validatorului va afișa culoarea verde, iar în caz contrat, culoarea ecranului va fi roșie. Sistemul are la bază arhitectura de funcționare reglementată de Mastercard și VISA.